Mađarica, kolač za sva vremena i svečane prilike

Znate li ikoga ko se zaustavio na prvom komadu mađarice? Ni mi, jer ne postoji osoba koja može odoljeti najkremastijoj čokoladnoj kremi i savršeno prhkim korama koje se tope u ustima.

Mađarica je s razlogom kraljica kolača, a u prilog tome svjedoči činjenica da bez nje ne možemo zamisliti niti jedan blagdan ili svečanu priliku. A ako niste znali, mađarica je tradicionalni kolač kontinentalne Hrvatske i zapravo nema nikakve veze s Mađarskom i ne zna se tačno odakle joj ime.

Bilo kako bilo, ako već nemate recept za savršenu mađaricu, ovo je recept za vas.

Sastojci

Kore

600 g glatkog brašna
12 g praška za pecivo
200 ml kiselog vrhnja
200 g šećera
2 jaja
50 g masti
prstohvat soli

Krema

1 l mlijeka
200 g šećera
100 g oštrog brašna
200  za kuhanje
5 žlica kakaa
1 žlica ruma
200 g maslaca

Glazura

150 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Kore

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

U dubljoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U posebnoj posudi umutite jaja pa ih, s masti i vrhnjem, dodajte u smjesu s brašnom. Umijesite glatko tijesto.

Tijesto podijelite na 4, 5 ili 6 jednakih dijelova, ovisno koliko ste spretni s razvlačenjem kora, a da ne puknu.

Na papiru za pečenje svaki dio razvaljajte na veličinu lima kojeg ćete koristiti. Kore stavite na obrnutu stranu lima i ubacite u pećnicu. Pecite 8 do 9 minuta. Dok se jedna kora peče, razvaljajte drugu. Postupak ponavljajte dok ne ispečete sve kore.

Ostavite kore da se ohlade.

Krema

Skuhajte kremu tako da u malo većem loncu sjedinite brašno, kakao, dio mlijeka i šećer. Miješajte pjenjačom kako vam u kremi ne bi ostale grudice. Dodajte ostatak mlijeka, stavite na srednje jaku vatru i kuhajte 10-ak minuta.

Sklonite s vatre, dodajte čokoladu, rum i maslac te dobro izmiješajte kako bi se sastojci povezali.

Počnite slagati mađaricu. Stavite prvu koru, premažite ju dijelom vruće kreme, stavite drugu koru, ponovno premažite vrućom kremom. Ponovite postupak s preostalim korama i kremom.

Preko mađarice stavite nešto teško i ostavite da se ohladi – barem 5 do 6 sati.

Glazura

Napravite glazuru tako da na pari otopite čokoladu i maslac, zatim umiješate ulje.

vite ju kratko da se ohladi, otprilike 10 minuta, zatim prelijte po mađarici.

Ostavite da se glazura stisne, narežite i poslužite.

Vrijeme pripreme: 1h 10min
Vrijeme kuhanja: 40min
Ukupno vrijeme: 1h 50 min + hlađenje (R)
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *