Mačković i Kalabić razgovarali s predstavnicima udruženja osoba sa posebnim potrebama (FOTO)

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Tuzla, prof. dr. Samir Mačković sa saradnicima,
razgovarao je danas sa predstavnicima velikog broja udruženja koje okupljaju osobe sa
posebnim potrebama.

Sastanku su prisustvovali: Vahid Đulović (UG „Feniks“ Tuzla), Tifa Tučić (UG “Građani
oštećenog vida” Tuzla), Elmedin Imširović (UG “Mali svijet“ Lukavac), Vahidin Nurkić (UG „Imam pravo“Bistarac Donji/Lukavac) i Zumra Bečić ( UG“Hrabro srce“ Tuzla).

Potrebne su inicijative UG

Prof. dr. Mačković prezentovao je sadašnje aktivnosti Doma zdravlja Tuzla, te ponovio čvrsto opredjeljenje menadžmenta da se u skladu sa realnim kapacitetima više nego do sada pomogne osobama koje nisu u mogućnosti da samostalno brinu o sebi.

Saradnja u mnogo većem obimu bit će predmet memoranduma, ali su, prije svega, potrebnije namjenske inicijative koje će pokretati same nevladine organizacije, dok će Dom zdravlja, kao javni sektor, biti stručni i tehnički partner u realizaciji – kazao je v.d. direktora Samir Mačković ovom prilikom.

Dodao je da je već izvršeno izmještanje pojedinih službi sa spratova u prizemlje zgrade upravo iz razloga lakšeg pristupa osoba sa posebnim potrebama. Iz tog razloga bit će izmještena u prizemlje i Stomatološka ordinacija kako bi se i ta vrsta usluge olakšala pacijentima, odnosno, osobama s posebnim potrebama.

Prim. dr. Zlatko Kalabić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja, naglasio je značaj Centra za mentalno zdravlje i dobru saradnju upravo sa udruženjima koja okupljaju veliki broj članova na nivou kantona, roditelje djecu s posebnim potrebama, ali i same osobe sa tim vrstama dijagnoza.

Vidljivi pomaci u radu menadžmenta

Kalabić je uzeo kao primjer izuzetnu dobru saradnju na zajedničkim projektima sa udruženjem „Feniks“ iz Tuzle, za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji. Kazao je da će se Centar za mentalno zdravlje uvijek odazvati svim inicijativama i osigurati maksimalno stručno osoblje kako bi pojedini projekti bili u potpunosti realizovani.

Predstavnici udruženja zahvalili su se na pozivu za sastanak, istakavši da menadžment Doma zdravlja, na čelu sa prof. dr Mačkovićem, pravi dobre pomake u radu u odnosu na raniji period, ne samo kada su u pitanju zdravstvene usluge građanima, nego i one namijenjene osobama sa posebnim potrebama.

Sudionici sastanka neke od problema su označili kao pandemijske uzevši primjer autizma gdje se doskora na više od 60 djece pojavljivao jedan slučaj, a sada je već to jedan na 44 djece. Samim tim potrebno je i više pažnje posvetiti centrima za rani rast i razvoj kao i centrima za mentalno zdravlje koji su svakodnvenica za osobe sa posebnim  potrebama, rečeno je.

Potrebna i edukacija roditelja

Naglašeno je kako su Živinice i Lukavac dobili odobrenje za osnivanje centara za rani rast i razvoj, ali je bitno da Tuzla ostane referentni centar za Kanton. Potrebe za ovakvim centrima na području TK sve više će se osjećati.

Najvažnije je, rečeno je, da se vrši rana detekcija problema u dječijem uzrastu, da se edukuju i roditelji, posebno mlađi. Isto tako nužno da se i roditeljima kroz razna savjetovališta i stručna predavanja na neki način emocionalno pomogne, jer su problemima djece sa posebnim potrebama posvećeni svakodnevno, a to su izuzetno odgovorne, složene i naporne obaveze.

Na kraju se prof. dr. Samir Mačković zahvalio sudionicima sastanka kazavši da će neke istaknute prijedloge za još bolju saradnju sama ustanova vrlo brzo realizirati.

Za rješavanje nekih drugih problema, koji su izvan domena ustanove, koristit će se zajedničke inicijative udruženja i stručnog partnerstva JU, što će biti najjače oružje za njihovo rješavanje, zaključio je prof. dr. Samir Mačković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *