Analitičar Alen Šćurić: Lumiwings će letjeti za Tuzlu, uskoro potpis ugovora!

Lumiwings u floti ima samo dva aviona, jedan Embraer E195LR sa 118 sjedala koji je star 13,1 godinu i jedan Boeing 737-700 sa 149 sjedala koji je star 20,5 godina

(Prošle zime Tuzla imala 34 letaFoto:Zamaaero, ilustracija)

Prema neslužbenim podacima Tuzla će potpisati ugovor sa grčkom kompanijom Lumiwingsom za letove prema Danskoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Turskoj. Kompanija će bazirati jedan avion u Tuzli. Tuzla je za subvencije letova predvidjela 1,27 milijuna EUR. Aerodrom je prvotno planirao imati 20 letova tjedno sa baziranim avionom, pa ostaje za vidjeti hoće li se to desiti.

Kako Wizz Air ima 9 letova za Tuzlu, ovo bi značilo 29 tjednih letova, manje nego prošle zime kada je Tuzla imala 34 leta, no ne bitno manje. Ipak Lumiwings sigurno neće imati load faktor kao Wizz Air, a i operira bitno manji aviona, pa će broj putnika pasti, no neće se svesti na 150-170.000 koliko bi bilo da Tuzla nije iznašla rješenje.

Tuzla se ozbiljno trudila pronaći rješenje. Intenzivno su pregovarali sa Trade Airom i Air Montenegrom. Iskreno velike čestitke na ovom potezu, nalaženje Lumiwingsa je istinski out of box rješenje. Veliki respect! Čuo sam se da direktorom Aerodroma Tuzla g. Dževadom Halilčevićem koji mi je rekao da informacija još nije službena, da ugorov još nije potpisan i da ćemo se čuti za par dana kada potpišu ugovor te će nam reći sve detalje“, piše analitičar, Alen Šćuric.

Lumiwings u floti ima samo dva aviona, jedan Embraer E195LR sa 118 sjedala koji je star 13,1 godinu i jedan Boeing 737-700 sa 149 sjedala koji je star 20,5 godina. Kompanija je upravo iz flote izbacila B737-300. Iskreno za Tuzlu bi bolji bio E195, no i 737-700 nije loša opcija.

Kompanija ima sjedište u Grčkoj (Atena), a leti iz Italije (Fogglia) gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar Italije, te jednu sezonsku inozemnu liniju, prema Mostaru. Lumiwings je prošle godine iznajmio jedan avion u wet leasu Air Serbiji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *