Lukić potpisao objavu Dodikovog ukaza u Službenom glasniku RS

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji RS.

Ukaz predsjednika Republike o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske objavljeni su u Službenom glasniku Srpske.

Podsjetimo, državni sekretar SAD Anthony Blinken izjavio je da se potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog predstavnika od strane predsjednika RS Milorada Dodika krši Ustav Bosne i Hercegovine i podriva Dejtonski sporazum (Daytonski), prenose Vijesti.ba.

Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR, Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

Vezani članci

https://tuzlalive.ba/direktorica-sluzbenog-glasnika-rs-podnijela-ostavku/

– Potpis predsjednika RS Dodika na amandmane kojima se onemogućava objavljivanje odluka visokog predstavnika nema pravnu vrijednost. Ova eskalacija ne vodi BiH naprijed. To produbljuje političku krizu, dovodi do dalje pravne nesigurnosti i odvraća ulaganja – negativno utiče na živote građana – reakcija je iz Delegacije EU u BiH.

Prethodno je Milka Devlušić, direktorica Službenog glasnika RS podnijela ostavku na ovu dužnost, pa je na njeno mjeso kao vd imenovan Miloš Lukić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *