Lukavac dobija Centar za rad sa djecom s poremećajem u ponašanju

Otvaranju centra prethodila je pucnjava u osnovnoj školi "Lukavac Grad" kada je maloljetni učenik ranio svog profesora ispalivši više hitaca iz pištolja

centar za djecu koja imaju poremecaj u ponasanju otvara se u lukavcu
Centar će biti smješten u Bistarcu Donjem na području Grada Lukavca (Foto: Vijesti.ba)

Tuzlanski kanton uskoro dobija prvi Odjel za preventivni i tretmanski rad s djecom koja imaju poremećaje u ponašanju.

Odjel se otvara u sklopu Centra “Mali svijet”, u Bistarcu Donjem na području Grada Lukavac. Početak rada je ozvaničen potpisivanjem Protokola o saradnji između Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Grada Lukavac i Centra “Mali svijet” Lukavac.

Za maloljetne delikvente od 14 do 18 godina postoje institucije poput odgojnih centara, ali mlađi od 14 godina do sada nisu mogli biti procesuirani niti su bili institucionalno zbrinuti u smislu rehabilitacije. Budući da se mlađi maloljetnici ne mogu krivično goniti, nužno je bilo iznaći adekvatno rješenje kako se nositi sa djecom sa poremećajima u ponašanju.

“Još uvijek su djeca i nemamo način da im adekvatno pružimo pomoć i podršku u smislu prevencije i tretmana. Na taj način smo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, grad Lukavac i Centar Mali svijet, pronašli adekvatno rješenje da kroz preventivni, dijagnostičko- interventni tretmanski rad pružimo djeci koja imaju određene poremećaje u ponašanju”, istakla je Lejla Kuralić-Ćišić, šefica Katedre poremećaji u ponašanju.

U prvoj fazi projekat će se, kako navode nadležni, odnositi na djecu s područja Lukavac, no ubrzo potom, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, podići će se na kantonalni nivo.

“Angažovana su stručna lica u ‘Malom svijetu’, fakultet stoji iza toga i studenti i profesori će pratiti ovaj proces. Ja očekujem da ovo bude jedan mali pilot projekat koji će našoj lokalnoj sredini pokazati koliko mnogo možemo napraviti jednim fleksibilnim modelom”, kazao je Edin Delić, gradonačelnik grada Lukavac.

Otvaranju centra prethodila je pucnjava u osnovnoj školi “Lukavac Grad” kada je maloljetni učenik ranio svog profesora ispalivši više hitaca iz pištolja. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *