Lukašenko šalje vojsku na zapadnu granicu Bjelorusije, dobio potporu Putina

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će se padobranska brigada rasporediti na zapadnoj granici države kao odgovor na vojne vježbe NATO-a u Poljskoj i Litvi. Lukašenko je to rekao nakon što se ranije jučer dogovorio suradnju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dok Europska unija Minsku prijeti sankcijama zbog obračuna s protuvladinim prosvjednicima, Lukašenko je rekao da je zabrinut zbog vojnih vježbi NATO-a u dvjema susjednim državama.

Bjeloruska agencija Belta objavila je ranije da su dvojica predsjednika razgovarala “o stanju u Bjelorusiji i izvan nje”. Dodala je da je Lukašenko zatražio razgovor s Putinom o “prijetnji” kojoj je izložena njegova zemlja, ali i “cijela naša regija”. Pritom je najviše ciljao na opasnost koju prosvjedi u Minsku predstavljaju za Savez Rusije i Bjelorusije.

Više tisuća prosvjednika danas se ponovno okupilo u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi prosvjedovali protiv reizbora predsjednika Lukašenka, izvijestio je novinar AFP-a. Deseci tisuća prosvjednika od nedjelje osporavaju reizbor Aleksandra Lukašenka diljem zemlje, izražavajući nezadovoljstvo zbog masovnih prevara i nasilnog gušenja prosvjeda.

Bjeloruske vlasti su dobile potporu Moskve, koja je osudila pokušaje “stranog uplitanja” s ciljem destabilizacije Bjelorusije, povijesnog ruskog saveznika, unatoč napetostima između dvije zemlje koje se pojavljuju posljednjih godina.

Bjeloruski šef države nedavno je optužio Moskvu da želi svesti njegovu državu na vazalsku i umiješati se u izbore 9. kolovoza, na kojima je Lukašenko uvjerljivo pobijedio. (Hina)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *