Loše vijesti za podstanare u Njemačkoj

Plan obavezne obnove kuća koji je donijela Europska unija utiče samo na vlasnike kuća, nego i na podstanare.

Europski parlament izglasao je u utorak strože zahtjeve vezane za energetsku učinkovitost zgrada. To znači kako bi stambene zgrade do 2023. godine trebale postići najmanje razred energetske učinkovitosti “E”, a do 2033. godine razred energetske učinkovitosti “D”.

To također ima utjecaja na milijune podstanara u Njemačkoj. Kako navode njemački mediji, podstanari bi mogli osjetiti svu snagu planova za restrukturiranje na svojim leđima.

“Ako se stanovi s lošom energetskom učinkovitošću više ne budu mogli iznajmljivati ​​u budućnosti, ponuda stanova bi se tada još više smanjila. U svakom slučaju, ponuda posebno jeftinih stanova će se smanjiti”, naveo je profesor ekonomije i stručnjak za nekretnine s Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja za njemačke medije, piše portal Fenix.

U prijevodu to znači kako bi podstanari morali ili platiti preuređenje stanova ili plaćati skuplju kiriju.

Radovi u stagnaciji

Zbog visokih troškova gradnje građevinska aktivnost već sada je u stagnaciji u Njemačkoj.

„Općenito, situacija za podstanare postaje sve teža. Već sada vidimo da je konkurencija za iznajmljivanje stanova velika zbog čega cijena konstantno raste”, objašnjava stručnjak.

Stručnjak kaže kako podstanari mogu očekivati ​​daljnje povećanje cijena najma, piše Fenix magazin.

”S druge strane, bit će teško vlasnicima nekretnina s visokom potrošnjom energije”, kaže stručnjak i dodaje kako bi se vlasnici nekretnina u budućnosti morali baviti renoviranjem, a to košta.

Eto nekih od radova koje mogu očekivati vlasnici nekretnina:

Toplinska pumpa: Troškovi od 25.000 eura (48.750 KM) do 40.000 eura (78.000 KM). Dodatno, troškovi za novo podno grijanje: 1000 eura (1.950 KM)/m2.

Solarna toplina: Od 6.500 eura (12.675 KM) za porodičnu kuću (samo topla voda). Od 13.000 eura (25.350 KM)ako je podržano grijanje.

Solarni sisitem: od 10.000 eura (19.500 KM) (s učinkom od 5 kWh), skladištenje: od 5.000 eura (9.750 KM).

Financijska propast

Za mnoge vlasnike neučinkovitih nekretnina to može značiti financijsku propast.

S obzirom na visoke troškove obnove i pad vrijednosti zgrada, stručnjak savjetuje:

“Vlasnici koji imaju takve nekretnine trebali bi ih prodati. Ali, vjerojatno će postojati propisi o poteškoćama za vlasnike koji stanuju u obiteljskim kućama.”

Mnogi će napustiti Njemačku

Jan-Marco Luczak (47), glasnogovornik za stambenu politiku parlamentarne skupine Unije u Bundestagu, zabrinut je zbog planova za prisilnu obnovu i zabrane grijanja od strane Ministra gospodarstva.

Od 2024. godine mogu se ugrađivati ​​samo novi grijači koji proizvode toplinu iz “najmanje 65 posto obnovljivih izvora energije”.

Od 2045. godine bit će potpuna zabrana svih grijanja na naftu i plin.

“Ljude u našoj zemlji dovoljno su uzdrmali inflacija, visoke kamate i energetska kriza, a sada su okovani obavezom zamjene starih grijača. Zaštita klime i prijelaz topline funkcionirat će samo ako ostanu pristupačni”, rekao je Luczak.

Luczak je uvjeren kako će “strogi zahtjevi mnoge ljude opteretiti i čak ih natjerati na prodaju nekretnine ili iseljavanje iz Njemačke.”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *