Ljuti smo i razočarani odnosom najodgovornijih prema dijaspori

“Bosna i Hercegovina nema određenu državnu zvaničnu strategiju prema svojoj dijaspori. Još 2017. na sjednici Vijeća ministara u aprilu usvojena je politika o saradnji s iseljeništvom Bosne i Hercegovine, koja je trebala preći u strategiju, odnosno, državnu politiku da se utvrdi šta treba koja institucija na kojem nivou da radi s dijasporom”, istakao je Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore, u Rezimeu Federalne televizije.

Dodaje da je sada odnos s dijasporom sveden na entuzijazam ljudi koji rade u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Šehović je podsjetio da je 2018. usvojena politika o saradnji s iseljeništvom. Strategija od tada još nije došla na dnevni red Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, za šta su, ističe, odgovorni oni koji donose zakone – parlamenti i Vijeće ministara BiH.

“Ako se već pet godina ne može usaglasiti ta strategije, onda se sve svodi na to da Bosnu i Hercegovinu, vlast i Vijeće ministara dijaspora ne zanima”, zaključuje Šehović.

Kad je u pitanju strategija odnosa prema bh. dijaspori, njome bi se, objašnjava, trebao tačno definisati rad svih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu: od ekonomskih, kulturnih, socijalnih i svih drugih predmeta rada s dijasporom, ali i unutar Bosne i Hercegovine.

Pored toga, ističe, trebalo bi donijeti i zakon o vanjskim poslovima, koga Bosna i Hercegovina još uvijek nema, a zatim bi se u budućnosti trebalo oformiti i ministarstvo za dijasporu. Dijaspora bi time, naglašava, imala svoje ministarstvo – vrata na koja može pokucati. Sada je to samo Odsjek za iseljeništvo pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, u kome postoji entuzijazam, trude se, rade s dijasporom, ali to nije dovoljno da bi se obuhvatili svi sektori i kompletni zahtjevi dijaspore.

“Dijaspora je ljuta i razočarana, ali mi volimo svoju domovinu i nećemo joj okrenuti leđa, bez obzira na to što smo ljuti. Mi smo prisutni i ne posustajemo. Primjera radi, 2. jula imamo kongres dijaspore. Sa svakog tog kongresa koji održavamo svake druge godine pošaljemo kratke, jasne i konkretne poruke. Takve su poruke poslane i sa zadnjeg kongresa, ali, očito, niko ih nije shvatio ozbiljno i primijenio u praksi. Vlast i najodgovorniji ne slušaju dijasporu”, zaključio je Šehović, .

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *