Ljubljana: Ljekari odstranili želudac zdravom pacijentu!

Direktorica Medicinskog centra "Barsos" Urše Murn navela je da je do incidenta došlo zbog miješanja uzoraka tkiva, što je dovelo do toga da je pogrešan pacijent upućen na operaciju, prenijeli su slovenački mediji
Operacija, Ljubljana, ilustracija
(Foto: Ilustracija, arhiva vb)

Na Institutu za onkologiju u Ljubljani operisan je pacijent kojem je odstranjen želudac iako nije imao rak, a do greške je došlo zbog miješanja uzoraka tkiva dva pacijenta.

Operacija je izvršena u januaru, a detalji o slučaju objavljeni su jučer na konferenciji za novinare zvaničnika iz ove medicinske ustanove i slovenačkog Ministarstva zdravlja.

Direktorica Medicinskog centra “Barsos” Urše Murn navela je da je do incidenta došlo zbog miješanja uzoraka tkiva, što je dovelo do toga da je pogrešan pacijent upućen na operaciju, prenijeli su slovenački mediji.

Ona je navela da je 4. oktobra 2023. godine u njihovom medicinskom centru urađena gastroskopija želuca kod dva pacijenta i obojici je uzet uzorak za histopatološki pregled. Uzorci su potom poslati na Institut za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, gdje je u jednom uzorku otkriveno prisustvo ćelija raka, a u drugom ne.

Pacijent, kod kojeg je na osnovu tih rezultata otkriven rak, upućen je dalje liječenje i operaciju. Nakon štomu je želudac izvađen, odstranjeno tkivo je poslato na dalju analizu, a u njemu nije se pokazalo prisustvo ćelija raka.

Gastroentorolog je zakazao pregled sa svakim od pacijenata i objasnio obojici da su uzorci zamijenjeni prije analize. U toku je istraga na koji način je došlo do greške, prenose mediji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *