Ljeti pijete izotonična pića, evo kako ih napraviti

Liječnici savjetuju da ljeti, osim vode, pijete izotonička pića kako ne bi dehidrirali. Izotonička pića ili popularno nazvana “sportska” pića sadrže 40-80 grama ugljikohidrata po litri. Smatra se da su ove vrste pića najučinkovitiji način rehidracije tijekom i nakon vježbanja, ali i tijekom velikih vrućina.

Izotonička pića sadrže dva glavna sastojka: ugljikohidrate koji daju “gorivo” za rad mišića i natrij, odnosno sol. Mala količina natrija pomaže ubrzati ponovnu hidrataciju, održava ravnotežu tekućine i nadomješta soli koje se gube znojenjem.

Ako se piće opisuje kao izotonično, to znači da sadrži slične koncentracije soli i šećera kao u ljudskom tijelu. Drugim riječima, sadržavat će između 6% i 8% ugljikohidrata (šećera). Izotonična pića možete i sami napraviti kod kuće.

Voćna opcija

Potrebni sastojci:

– 250 ml pravog voćnog soka

– 250 ml vode

– prstohvat soli

Sve sastojke spojite, dobro promiješajte i ohladite. Kod izbora soka, bitno je da ne koristite napitak od nekog voća koji je razrijeđen. Primjerice, možete uzeti pravi, stopostotni sok od naranče.

Mojito

– sok od pola limete, oko 20 ml

– 150 ml soka od jabuke

– 330 ml vode

– 1 žličica meda ili smeđeg šećera

– 4 do 6 listova mente

– prstohvat soli

Pomiješajte najprije šećer/med i mentu, ali nemojte lomiti listove mente. Potom dodajte sok od jabuke i vode. Sve dobro promiješajte i ohladite pa će napitak biti spreman za ispijanje. Ova opcija nije tako jeftina kao prethodna, ali je prava zdravija i bogatija okusom alternativa.

Limun i đumbir

– 44 ml soka limuna

– komad sirovog đumbira

– 450 ml vode

– 3 žlice meda

Dodajte nekoliko tankih kriški đumbira u veliku šalicu prokuhane vode i ostavite da odstoji dok đumbir ne pusti okus. Uklonite kriške đumbira i iscijedite limun, a zatim umiješajte med. Pustite da se ohladi najprije na sobnoj temperaturi, a potom ga ohladite u hladnjaku, piše 5-a-side.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *