Ljekarska komora: Svjedočimo urušavanju zdravstvene zaštite na području TK

Članovi Ljekarske komore Tuzlanskog kantona izrazili su zabrinutost zbog kako navode u svom saopćenju za javnost urušavanju zdravstvene zaštite na području TK kojoj svjedočimo.

Odnos insitucija vlasti prema stanju u zdravstvu na području TK je maćehinski jer se ne preduzimaju dovoljno mjere kako bi se ovo stanje popravilo.

Predstavnici vlasti sa područja TK u institucijama države BiH, posebno FBiH, kao promatrači prate kako se dijele sredstva za razvoj zdravstvene zaštite u druge kantone i kako se i dalje TK diskriminira u odnosu na druge kantone u FBiH i u BiH.

Mediji bruje o gubitku UKC Tuzla a niko ne govori o tome da je Sveučilišna klinika u Mostaru u duplo većem gubitku u odnosu na UKC Tuzla.

Kako objasniti da to neće spriječiti Sveučilišnu kliniku u Mostaru i Univezitetski centar u Kantonu Sarajevo da standardno i redovno nabavljaju novu modernu opremu što se u zdrvstvenim ustanovama na području TK čini nedovoljno.

Opremeljenost zdravstvenih ustanova u TK je u odnosu na druge kantona u velikom zaostatku.

Planirana sredstva prema finansijskom planu vlade TK i Fonda zdrvstvenog osiguranja TK za 2023 g. ne zadovoljavaju objektivne potrebe za normaliziranje rada u zdrvstvenim usanovama na području Tuzlanskog kantona.

Planirani prijem novih zdravstvenih radnika u javne zdravstvene ustanove ne odgvora potrebama građana TK i neće uticati na primjetan odlazak ljekara iz TK u inostrantstvo i druge dijelove BiH.

Ljekarska komora TK izražava nezadovoljstvo što u izradi ovih planova nisu učestvovali ljekari, a od javnosti su najviše optuženi za ovakvo stanje.

Na zahtjev velikog broja članova komore održana je sjednica Izvršnog odbora Ljekarske komore Tuzlanskog kantona u ponedjeljak 30. januara na kojoj je odlučeno da se uputi zahtjev vladi kantona da hitno počne riješavati nagomilane probleme u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu i da se pronaše način da se popravi materijalno tehnička opremljenost zdravstvenih ustanova i da se poboljšaju uslovi rada zdravstvenih radnika u kantonu kao i da se odobri prijem novih zdravstvenih radnika u brojne deficitarne službe u zdravstvenim ustanovama TK.

Izgovor da vlada TK i resorna ministarstva još nisu formirana ne može biti i izgovor što se ova problematika ne rješava.

Tražimo od Vlade TK da u riješavanje ove problematike uključe i ljekarska udruženja, jer je liječnička djelatnost po zakonu o zdravstvenoj zaštiti i liječništvu FBiH jedino mjerodavna u sistemu organizovanja zdravstvene zaštite te samim tim ljekari i ljekarska udruženja moraju biti pozvani da učestvuju u riješavanju ovih problema, što do sada nije bio slučaj. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *