Ljekari mu dali nula posto šanse da preživi: Najranije rođeno dijete proslavilo prvi rođendan

0
205
Richard Hutchinson je nedavno proslavio prvi rođendan (Foto: Instagram)

Maleni Richard Hutchinson suprotstavio se svim vjerovatnoćama da neće preživjeti kao najranije rođeno dijete na svijetu, ali – preživio je.

Početkom ovog mjeseca proslavio je svoj prvi rođendan i tako dokazao svijetu da nema šanse da će se predati, prenosi abc.net.au

Rođen je 5. juna 2020. i to 131 dan prerano, a bio je težak samo 337 grama.

Njegovi roditelji Beth i Rick Hutchinson mogli su ga držati u dlanu jedne ruke te je prvih sedam mjeseci života morao provesti na odjelu intenzivne njege novorođenčadi u dječijoj bolnici u Minnesotu u Minneapolisu.

– Kada su Rick i Beth dobili prenatalno savjetovanje o tome šta očekivati od djeteta rođenog tako rano, naš neonatološki tim dao je malenome nula posto šanse za preživljavanje – rekla je dr. Stacy Kern, Richardova neonatologinja.

Unatoč teškim izgledima, Richard je na kraju otpušten iz bolnice u decembru prošle godine i nedavno je proslavio prvi rođendan, dobivši službeno priznanje od Guinnessa kao najranije rođeno dijete koje je preživjelo.

Time je “pobijedio” prethodnog nositelja naslova – Jamesa Elgina Gilla, rođenog 128 dana prerano u Ottawi u Kanadi 1987. godine.

– Ne čini se stvarnim. Još smo iznenađeni zbog toga, ali jako sretni. To je način na koji možemo podijeliti njegovu priču kako bismo podigli svijest o preranim porođajima – poručila je majka Beth, dodavši da je Richard vrlo sretna beba.

Richardovu situaciju dodatno je zakomplicirala pandemija koronavirusa, pa Beth i Rick nisu mogli preko noći ostati sa sinom u bolnici.

Ipak, svakodnevno su pješačili više od sat od svoje kuće u okrugu St. Croix, Wisconsin, do Minneapolisa kako bi bili s Richardom dok je jačao i postajao zdraviji.

– Njegovo čudesno preživljavanje pripisujem njegovim divnim roditeljima koji su bili tu za njega na svakom koraku i cijelom neonatološkom timu iz Dječije bolnice u Minnesoti. Potrebno je jako puno ljudi da bi ove bebe preživjele i bile spremne za povratak kući – rekla je Kern. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here