Ljekari Doma zdravlja Konjic dali kolektivni otkaz jer nisu dobili platu od juna

Ukoliko u vrijeme otkaznog roka od mjesec dana ne bude riješen njihov problem, ova zdravstvena ustanova će ostati bez kadra, što bi moglo značiti i stavljanje ključa j bravu

ljekari otkaz nisu dobili plate dom zdravlja konjic
Konjičkim ljekarima ponestalo je strpljenja (Foto: Klix.ba)

Većina ljekara Doma zdravlja Konjic jučer je potpisala i upravi uručila kolektivni otkaz jer plate nisu dobili od juna.

Ovu informaciju je za Klix.ba, potvrdila predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic i liječnica te zdravstvene ustanove dr. Džana Boloban.

Kako je kazala većina ljekara je potpisala kolektivni otkaz, a izuzetak su stomatolozi i specijalizanti, njih pet.

Ističe da je kolektivni ugovor upravi uručen u petak na kraju radnog vremena, od kad im počinje i otkazni rok.

Ukoliko u vrijeme otkaznog roka od mjesec dana ne bude riješen njihov problem, ova zdravstvena ustanova će ostati bez kadra, što bi moglo značiti i stavljanje ključa j bravu i potpunog kolapsa konjičkog zdravstva.

Podsjetimo da je Boloban ranije za Klix.ba kazala da je stanje postalo neizdrživo u Domu zdravlja Konjic te da zbog toga ljekari i tehničari napuštaju tu ustanovu i odlaze u inostranstvo.

Pored kašnjenja plata, po njezinim riječima je mnogo razloga za nezadovoljstvo, a najgore je to, kako naglašava što su problemi godinama gomilaju i ne rješavaju.

” Nezadovoljstvo svih uposlenika je svakim danom sve veće, jer su im uskraćena osnovna ljudska i egzistencijalna prava”, kazala je Boloban za naš portal.

Podsjetimo da zaposlenici Doma zdravlja Konjic traže financijsku konsolidaciju koja bi riješila probleme te zdravstvene ustanove.

“Naši zahtjevi su jasni, a to je prihvaćanje i rješavanje financijske konsolidacije, isplata svih zaostalih plata i redovne plate u narednom periodu”, poručila je Boloban uime zaposlenika Doma zdravlja Konjic koji je, kako je upozorila, pred kolapsom. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *