Litar goriva na benzinskim pumpama u BiH polako ide prema 4 KM

0
269
pojefrinjenje gorivo benzin dizel fbih
(Foto: Ilustracija, arhiva)

Federalno ministarstvo trgovine jučer je zaprimilo 250 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijene benzina i dizela na benzinskim pumpama.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan (17.6.2022. godine) za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 3,27 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 3,37 KM/litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 17.6.2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 3,06 do 3,61 KM/litru;
DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,26 do 3,66 KM/litru.

Iz ovog ministarstva ističu da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

U Republici Srpskoj litar goriva na benzinskim pumpama će također poskupiti u prosjeku za sedam feninga, pa se očekuje da će litar benzina i dizela dostići cijenu od 3,46 KM.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivarima pri Privrednoj komori Republike Srpske, ova goriva trenutno se, u prosjeku, prodaju za 3,39 KM po litru.

“Posljednje poskupljenje dizela i benzina bilo je prije par dana, i to za pet feninga po litru. U porastu su ulazne cijene, zbog čega je očekivati i povećanje maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama”, rekao je za portal Srpskainfo Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivarima pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, rafinerije u okruženju su u ovom mjesecu značajno povećale cijene prema distributerima, odnosno kupcima.

Vozači smatraju da su poskupljenja prevršila svaku mjeru jer će litar goriva uskoro otići na 4 KM što lančano vuče i poskupljenje namirnica i ostale robe. Također ističu kako je indikativno da naftaši ne spuštaju cijene kada barel nafte u svijetu pojeftini. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here