Lideri Z.Balkana večeras na sastanku u Briselu

Predsjednik Evropskog Savjeta Charles Michel organizuje radnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana. U njoj će učestvovati i predsjednica Evropske Komisije, Ursula von der Leyen, predsjedavajući EU, hrvatski premijer Andrej Plenković kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell.

Time se obilježava prvi put, da najviši evropski nivo organizuje neformalan sastanak sa liderima iz zemalja regiona. Za predsjednika Michela je takođe prvu put da organizuje ovakav format okupljanja sa svim predstavnicima iz regiona, od kad je preuzeo dužnost šefa EU.

Očekuje se da će na večeri biti pristuni predsjednici Crne Gore, Milo Đukanović, Kosova Hašim Thaci, Sjeverne Makedonije, Stevo Pandarovski, Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijer Albanije, Edi Rama, te predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

Kako su objasnili zvaničnici iz sjedišta EU, cilj organizovanja večere su pripreme samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan između 6. i 7. maja, u Zagrebu.

Ovaj neformalni sastanak slijedi nakon prve posjete predsjednika Charlesa Michela Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, zemljama koje čekaju da dobiju zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora, kao i nakon objavljivanja prijedloga Evropske komisije o novoj metodologiji u vezi sa procesom proširenja.

Većina lidera će ostati i dan kasnije u Briselu, kako bi učestvovali na donatoskoj konferenciji za Albaniju, nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju, u novembru prošle godine. (RSE)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *