Legendarni skijaš Bojan Križaj mora prodati kuću nakon što je bankrotirao

0
735
Križaj se nije proslavio u ulozi biznismena (Foto: Arhiva)

Legendarni slovenski skijaš i bivši jugoslavenski reprezentativac u alpskom skijanju, Bojan Križaj (64), našao se u ozbiljnim finansijskim problemima i nakon što je bankrotirao, primoran je prodati kuću kako bi izmirio dugove.

Križaj je dužan čak 1,7 miliona eura, te je sud odlučio da mora prodati kuću od 711 kvadrata koja se nalazi u gradu Tržiču blizu granice sa Austrijom, prenijeli su regionalni mediji.

Križajevo luksuzno imanje sadrži bazen, teniski teren i još nekoliko zabavnih sadržaja, a početna cijena kuće bit će milion eura. Prije toga, Slovenac je svoj dom iznajmljivao za 9.500 eura mjesečno.

Čovjek koji je ostao zapamćen kao jedan od najboljih skijaša u tehničkim disciplinama u 80-im godinama, gdje je ostvario osam pobjeda u Svjetskom kupu, nakon karijere se bavio privatnim biznisom, ali nije se proslavio.

Bio je distributer austrijskog piva, radio je i kao savjetnik za skijaške proizvode “Elan”, a uspješan nije bio ni sa stočnim kompleksom nadomak Kopra, kao i fabrikom “Sortitus” u Hrvatskoj.

Tokom karijere, Križaj je osvojio i srebrenu medalju u slalomu na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Schladmingu 1982. godine, a njegova najuspješnija sezona u Svjetskom kupi bila je 1986/87., kada je osvojio Mali kristalni globus u slalomu.

Križaj je 1984. godine u ime svih sportista položio zakletvu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here