Ledena ploča u opasnosti od raspada: Na Antarktiku izmjerena dosad najviša temperatura

Na Antarktiku je izmjerena najviša temperatura ikada od 18,3 stepena, čime je prethodni rekord od prije pet godina premašen za 0,8 stepeni, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija.

Najvišu temperaturu na Antarktiku u istoriji izmjerila je baza Esperanca, a prethodni rekod zabilježen je u martu 2015. godine, što znači da se zagrijevanje tog kontinenta dešava brže od svjetskog proseka.

Esperanca je rekordnu temperaturu izmjerila na poluostrvu Antarktika koje se proteže ka Južnoj Americi i jedno je od mjesta koje se najbrže zagrijavaju na svijetu, prenosi londonski Gardijan.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, ova lokacija se u proteklih 50 godina zagrijala za skoro tri stepena, pa se skoro svi glečeri tope. Profesor Džejms Renvik, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu, kaže da je ovaj rekord impresivan i da je zabilježen samo pet godina nakon prethodnog rekorda, a premašio ga je za gotovo cio stepen.

“To je pokazatelj da se zagrijavanje na Južnom polu dešava mnogo brže nego što je svjetski prosjek”, rekao je Renvik.

Dodao je da u tom području postoje kompleksni vremenski modeli, ali da je novo očitavanje Esperance vjerovatno kombinacija promjenljivosti prirode i povećanja nivoa gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Naučnici upozoravaju da globalno zagrijavanje izaziva otapanje tolikih količina leda na Antarktiku da je ogromna ledena ploča na putu da se raspadne. To bi u narednim vjekovima moglo da dovede do podizanja globalnog nivoa mora za najmanje tri metra. (ag, bdd)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *