Lavrov uskoro stiže u Srbiju: Sa Vučićem će razgovarati o našoj zemlji

Tema će sigurno biti i Bosna i Hercegovina, odnosno “pritisci kojima je izložena Republika Srpska”, pišu srbijanski mediji

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd u utorak, 7. juna, pišu srbijanski mediji

On će imati niz sastanaka sa srpskim državnim vrhom, a očekuje se da se tokom susreta sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem na stolu nađu sve goruće teme, od dešavanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema ruskoj invaziji, preko situacije u regionu i ekonomske saradnje u svjetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi.

Ovo je prva posjeta jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od početka invazije na Ukrajinu i do nje dolazi u trenutku kada Evropska unija priprema najžešći paket sankcija, kojima se Srbija do sada, kao jedina u Evropi nije pridružila, a zbog čega trpi ogroman pritisak.

Dolazak Lavrova biće prilika i da se dodatno pojasne pozicije Moskve kada je riječ o Kosovu, s obzirom na nedavne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina i drugih predstavnika ruske države, koji su situaciju u Donbasu poredili sa Kosovom.

Tema će sigurno biti i Bosna i Hercegovina, odnosno “pritisci kojima je izložena Republika Srpska”. Prema medijskim saznanjima, u planu je bilo da Lavrov posjeti i BiH, ali to neće moći da uradi s obzirom na to da se BiH nedavno priključila sankcijama EU protiv Moskve, a od kojih se ogradilo rukovodstvo Republike Srpske, navodeći da je “odluka donesena nelegalno”, pišu Novosti.rs.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *