Lana Pudar će dobiti pomoć Ministarstva kulture i sporta

Lana se trenutno nalazi na pripremama u Dubrovniku, a leti u Ankaru na drugi dio priprema, a potom na juniorsko prvenstvo u Rimu

1
65
Lana Pudar, svjetska senzacija (Foto: Internet)

Mlada mostarska plivačica Lana Pudar (15) ipak će dobiti finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH za nastup na Olimpijskim igrama, potvrdio je predsjednik Kluba vodenih sportova Orka Damir Đedović u izjavi za Bljesak.info.

Iako je zbog neadekvatne dokumentacije i numerisanja stranica, prvobitno odbilo podržati Lanu Pudar sredstvima iz projekta “Transfer za sport od značaja za Federaciju”, ministarstvo će pomoći Lani iz interventnih sredstava.

Zvali su oni nas ima sigurno tri do četiri sedmice, kad su uočili da smo napravili propust. Nazvali su, odmah javili i obećali pomoći nas iz interventnih sredstava. Procedura je u toku. Što se ovoga tiče, ne mogu reći da su bili nekorektni, samo mogu da izrazim čuđenje za te kriterije“, kazao je Đedović za Bljesak.

Istakao je i da novac za put do Tokija neće biti problem za Lanu, jer su brojni privatni i privredni subjekti kao i sponzori prepoznali njen talent. Najveći doprinos dao je Olimpijski komitet BiH, a novčanu podršku dali su i svi nivoi vlasti koji su to obećali, osim Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjetimo, Lana PUDAR je u martu na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u historiji bh. plivanja.

Ujedno je prva plivačica iz BiH koja je isplivala A olimpijsku normu, a njen rezultat 57:37 je drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini. Brža od Lane u 2021. godini samo je svjetska rekorderka i osvajačica zlatne medalje s posljednjih Olimpijskih igara Sarah Sjostrom, i to za svega tri stotinke.

Inače, članica Kluba vodenih sportova Orka ostvarenim rezultatom oborila je sve rekorde Bosne i Hercegovine.

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. augusta 2021. godine u Tokiju.

Lana se trenutno nalazi na pripremama u Dubrovniku, a zatim u nedjelju leti u Ankaru na drugi dio priprema, a potom na juniorsko prvenstvo u Rimu. Nakon toga slijedi povratak u Mostar, a zatim put u Tokio. (Bljesak.info)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here