Laibach otkazao koncert u Kijevu: “Tražili su da kažemo da su svi Rusi loši”

Koncert grupe Laibach u Kijevu, koji je bio najavljen za 31. mart, otkazan je, potvrdili su članovi grupe za slovenske medije.

Koncert u Ukrajini, koji je trebao biti prvi veliki tamošnji nastup nekog benda od početka rata, organizator je, kako su precizirali članovi Laibacha za STA, otkazao jer je već i sama najava svirke izazvala previše kontroverznih reakcija u toj zemlji. Članovi grupe su naveli i da je od njih bilo zatraženo da naglase kako su “svi Rusi loši i cjelokupna ruska umjetnost bezvrijedna”, na što nisu pristali.

– Kako bismo spriječili nepotrebnu podjelu Ukrajinaca na različite tabore i eliminirali uzrok nesloge, odlučili smo otkazati koncert Laibacha u Kijevu – saopćili su lokalni organizatori nastupa i obustavili prodaju karata dodavši da se, “iako je bend pokazao podršku Ukrajini i Ukrajincima i osudio ruski režim, veliki dio publike kategorički usprotivio dolasku Laibacha”.

Ukrajincima su zasmetale tvrdnje grupe Laibach, koje su iznijeli u razgovoru za britanski The Guardian i prema kojima je aktualni rat zapravo geopolitički sukob između Rusije i SAD na ukrajinskom teritoriju, odnosno “cinični posrednički rat za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala”. Bend je prošle sedmice najavio koncert u Kijevu, a rekli su da će prihod od prodaje ulaznica donirati u dobrotvorne svrhe.

Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u savremenom društvu nema mjesta ratu.

– Geopolitička pitanja se ne mogu rješavati oružanim napadom – dodali su podsjetivši da su još na početku rata otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i osuđivali agresiju u svim intervjuima.

Međutim, dodali su i ove riječi:

– Da se ​​ne varate – mi volimo rusku književnost, muziku i umjetnost…Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lissitzkog – da spomenemo samo neke – i uvijek ćemo ih voljeti. Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine, mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njenog naroda, koji se – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – dostojanstveno borbi protiv jačeg neprijatelja – istakli su.

Objasnili su i zašto otkazuju koncert.

– Laibach još jednom želi da izrazi nedvosmislenu podršku Ukrajini i Ukrajincima i isto tako nedvosmislenu osudu ruskih agresora, a u interesu da ne izazivamo dalje tenzije, naš koncert u Kijevu 31. marta 2023. neće se održati – istakli su.

https://www.facebook.com/Laibach/posts/10159265995821765

(tl)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Može li NETKO nabrojati tri najpoznatija ruska slikara čija su dijela u nekima od svjetskih muzeja

    • ….dovoljan je Shagal, a ti sad postavi jos neko pitanje, mozda u vezi knjizevnosti, filma, kazalista, baleta…..nije, druze, Laibach za svakoga….

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *