Kvalitet zraka u Tuzli jutros vrlo nezdrav

0
622

Kvalitet zraka u Tuzli jutros je vrlo nezdrav za stanovništvo, a izmjereni indeks kvaliteta zraka u 9 sati iznosio je 202.

Vrijednost PM2,5 čestica iznosila je 169, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tog grada moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, upozoravaju iz Eko Akcije.

Zrak je nezdrav i na području Lukavca gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 193, Zenice  sa 185, Živinica 169, Visokom 161, te Doboj Istoku gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 157 i također je nezdrav.

U takvoj situacija sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. (F, tl – Foto: Miro Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here