Kušmić: Želimo pomoći Jedinstvu i rukometu, sve na volonterskoj osnovi

0
1552

Veliki broj iskusnih rukometašica, koje su svoje “kopačke” već objesile o klin, započele su akciju pomoći OŽRK Jedinstvu s ciljem spašavanja kluba od gašenja.

Gordana Ovčina i Nermina Kušmić Jogunčić na nedavnoj sjednici Skupštine Jedinstva (Foto: Miro Petrović)

Na razne načine klubu u teškoj situaciji žele pomoći Nermina Kušmić Jogunčić, Indira Horozović, Sabina Zupčević, Džana Avdić, Elma Osmanović, Selma Omerović i Almira Arnautović, saznaje portal Tuzla LIVE.

Jedinstvo je posljednje na tabeli Premijer lige, šansi za opstanak, ma koliko male bile, još ima, ali nije glavni cilj ove pomoći da se klub zadrži među najboljima u BiH.

– Mi smo se već oprostile što se tiče aktivnog igranja, ali ovo je situacija u kojoj želimo pomoći klubu i rukometu, da dignemo organizacijski i igrački klub na viši nivo. Jednostavno, da spriječimo gašenje kluba kako bi djeca, koja žele, imala priliku da se bave ovim sportom – izjavila je Nermina Kušmić Jogunčić za Tuzla LIVE.

Jedinstvo je poslije rata najtrofejniji tuzlanski sportski kolektiv, s više titula prvakinja i osvojenih trofeja Kupa BiH. Unazad pet godina, klub se iz Prve federalne lige vratio među premijerligaše. Tri godine zaredom bile su najbolje plasirani klub Tuzle na državnom nivou u ovom sportu, ali je finansijska situacija uslovila osipanje igračkog kadra, koji se sveo na vrlo mlade igračice. I naravno, uslijedio je rezultatski pad, pa se čak spominjalo da bi se “labudice” mogle ugasiti.

Nermina Kušmić prije pet godina u dresu Jedinstva (Foto: Miro Petrović, a rhiva)

– To nećemo dozvoliti i u saradnji sa čelnicima kluba i stručnim štabom dogovorili smo da svako pomogne koliko može. S obzirom na to da većina nas “bivših” ima obaveze na poslu, teško da ćemo moći putovati na gostovanja, ali na neke bitne utakmice ćemo pokušati i otići. Naša pomoć ogledat će se u organizaciji utakmica, pomoći na treninzima, a neke će i odigrati domaće utakmice – objasnila je Kušmić Jogunčić.

Dodaje da se sve radi na volonterskoj osnovi, pokušat će dovesti i druge zainteresirane za rad u klubu.

– Proradile su emocije, nije nas trebalo puno nagovarati. Sastale smo se prošlog četvrtka i dogovorile kako i na koji način možemo pomoći. Neka i drugi pomognu, svako na način kako i koliko može, i klub će nastaviti egzistirati – zaključila je naša sagovornica, legenda tuzlanskog rukometa, bivša vrsna igračica, te jedna od voditeljica Škole rukometa Jedinstva, Nermina Kušmić – Jogunčić.

Prva naredna utakmica Jedinstva bit će u subotu protiv Jedinstva iz Brčkog i tada će “stara garda” vjerovatno ponovo na parket Mejdana. Akcija “spašavanja vojnika Ryana” na tuzlanski način počinje. (M. Petrović, Foto: TL arhiv)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here