Kupovina i namještanje ispita na Medicinskom fakultetu u Tuzli

Kultura varanja na ispitima i kupovine ispita u BiH je sve masovnija, a jedan od posljednjih primjera je i Medicinski fakultet u Tuzli

2
1233
Svi znaju - svi šute k'o ribe (Foto: Arhiva)

Na društvenim mrežama objavljeni su detalji o kupovini i namještanju ispita na Medicinskom fakultetu u Tuzli, ali iz Vijeća studenata kažu da nema zvaničnih prijava

Kultura varanja na ispitima i kupovine ispita u Bosni i Hercegovini je sve masovnija, a jedan od posljednjih primjera je i Medicinski fakultet u Tuzli, gdje navidjelo izlaze slučajevi kupovine ispita i privilegovanih studenata koji su ispite polagali čak i u vremenu potpunog lockdowna.

Javna tajna

Manje uticajni studenti kupuju ispite, dok ih imućnima roditelji sređuju preko ličnih veza

Prema anonimnim informacijama koje su upućene Oslobođenju, kupovina ispita na ovom renomiranom fakultetu je praktično način studiranja, a u nju su, prema izvorima na društvenim mrežama, uključeni brojni profesori ove visokoškolske ustanove.

Zvanične reakcije iz Rektorata Univerziteta u Tuzli niti rektorice Nermine Hadžigrahić nismo dobili, kao ni od aktuelnog ministra obrazovanja Elvisa Barakovića.

Alisa Dedić, predsjednica Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Medicus, kazala nam je kako je javna tajna da postoje različite malverzacije oko polaganja ispita, ali da ne postoje javne i zvanične prijave takvih malverzacija, niti dokazi.

– To je javna tajna, ali tako je na svim fakultetima i univerzitetima, to je opći problem. Pojedini studenti gledaju da na što lakši način prođu studij, čak i medicinu, što je poražavajuće. Međutim, do vijeća nikada nisu došle zvanične prijave, iako su pojedini studenti otvoreno govorili da se neki ispiti polažu neregularnim putem, ali nema nikakvih dokaza za to. Bilo je tih razgovora, ali su oni uglavnom završavali tako da studenti kažu da ne žele prijaviti neregularnosti, jer će otežati studij i sebi i drugima, kazala nam je Dedić.

Ministarstvo obrazovanja TK-a nikada nije istražilo sumnje u nepotizam tokom studiranja i zapošljavanja na UKC-u

Iako je varanje praktično neodvojiv dio studiranja, kako u BiH, tako i izvan nje, činjenica, pa čak i sumnja da se to radi na Medicinskom fakultetu uveliko zabrinjava, a pogotovo to što, i pored toga što je varanje javna tajna, ne postoji volja da se tome stane ukraj.

Kako je objavljeno, studenti Medicinskog fakulteta imaju zajedničku grupu na društvenim mrežama gdje otvoreno razgovaraju o polaganju ispita. Saznanja do kojih smo mi došli govore o tome da studenti nerijetko, pogotovo u slučajevima gdje ispitima pristupa na desetine njih, naprave fotografiju ispitnog lista tokom ispita, te ga pošalju u grupu gdje im odgovore pišu kolege i prijatelji.

Djeca kolega

Osim toga, postoje sumnje da profesori privileguju pojedine studente, posebno djecu svojih kolega, te im sređuju polaganje ispita i nakon što su svi redovni i vanredni rokovi završili, a bilo je slučajeva polaganja ispita za privilegovane studente u toku potpunog lockdowna. U ovo su, navodno, umiješani renomirani profesori od kojih su neki obavljali i funkcije rektora/rektorice, odnosno dekana/dekanese, a koji su kasnije postajali kolege na UKC-u studentima kojima su sređivali ispite. (Oslobodjenje, tl)

2 Komentari

  1. Eto otkrili toplu vodu. Pa i ptice na grani znaju kako i na koji način položiti ispit a da čak ne znaš ni kako se zove. Za novac, možeš da završiš bilo koji fakultet na Univerzitetu u Tuzli,da čak be moraš ni pogledati u knjigu. Cijeli grad zna da na ekonomskom fakultetu uz prof. M….. K….. možeš šta želiš. Naravno za to mu moraš dati priličnu sumu novca. Čak on to radi javno, bez imalo straha. Pa kako da se voza SUV od 100.000 km,ako ne na kriminalan način

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here