Kućni ljubimci: Kako da budete sigurni da vas mačka voli?

Kada imate mačku, veoma često možete zapasti u dilemu da li vas ona uopšte voli.

Kod pasa je to lako – mašu repom, raduju se vlasniku, ako vas ne vide pola sata, skaču unaokolo kada vas ponovo vide, često su uz vas i jednostavno nemate dilemu u pogledu njihove ljubavi.

Kod mačaka je to drugačije i njihova ljubav i naklonost su nekako skrivene i potrebno je više vremena da razumijete njihovo ponašanje i njihov način iskazivanja ljubavi. Mačke vole svoje vlasnike onoliko koliko i oni vole njih. Ali to pokazuju drugačije.

Čovjek, pas i mačka

U suštini, iskazivanje ljubavi na otvoren i razumljiv način je nešto što je ukorijenjeno u čovjeku, u njegovom ponašanju i vaspitanju. Ovdje možemo povući i znak jednakosti sa psima, jer i oni na veoma sličan način iskazuju svoja osjećanja, te su zato, bar na prvi pogled, mnogo prilagodljiviji ljudskim osjećanjima i poimanju ljubavi.

Kod mačaka ipak morate malo više da se udubite i da prepoznate njihovo ponašanje jer je potpuno drugačije nego kod ljudi. Njihova ljubav se pokazuje indirektnim i ponekad veoma suptilnim znacima.

Znakovi mačje ljubavi

Jedan od glavnih znakova da vas vaša mačka voli i da je zadovoljna jeste – predenje. Suštinu i fiziologiju predenja još uvek nismo otkrili, ali mačke suptilnim pokretima grla i glasnih žica proizvode zvuk koji je veoma jak, a takođe pravi i određenu vrstu vibracija kroz cijelo njihovo tijelo.

Ovo je siguran znak ljubavi, pogotovo ako mačka radi to kada je u kontaktu sa vama, ako vam je u krilu ili ako počinje da prede dok vam se približava. Lako ćete uočiti da to ne radi sa svima, već samo sa onim ljudima koje voli i u čijem se okruženju osjeća sigurno.

Kako mačka pokazuje ljubav

U mačjem svijetu kontakt takođe igra značajnu ulogu. One pokazuju naklonost kontaktom na više načina. Prije svega guranjem glave ka osobi koju vole, zatim trljanjem obrazima o dragu osobu kao i suptilnim pokretima šapa, tzv. mešenjem osobe na kojoj se obično nalaze. Ovo trljanje i mešenje šapama se odvija bez puštanja kandži i znak je vrhunskog zadovoljstva u okruženju osobe koju vole.

Održavanje higijene

Takođe, veliki znak naklonosti je i kada mačka sjedne u vaše krilo i započne svoj ritual kupanja i čišćenja. To je znak velikog povjerenja koji se obično završava pokazivanjem stomaka, najslabijeg dijela tela, i na taj način maca ukazuju povjerenje određenoj osobi za koju zna da je neće povrijediti u tom ranjivom položaju.

Pri tome, mačke mogu i da se okreću s jedne na drugu stranu, što je u suštini poziv na igru. Kada u tom položaju pružite ruku ka mački i pomazite joj stomak, ona će pokušati da vas obuhvati ekstremitetima i na taj način zaštiti, kao što to mace rade sa svojim potomstvom.

I grebanje je znak naklonosti

Ponekad se najviše ljutimo na naše mačje ljubimce kada svojim kandžama grebu namještaj i time ostavljaju vidljive tragove i štetu. Međutim, i ovo ponašanje je u suštini pokazivanje naklonosti jer to obično rade tamo gde sjedi ili provodi vrijeme njihova najveća ljubav – vlasnik ili neko od ukućana.

Zato je dobro obratiti pažnju na to koji dio namještaja ili kuće mačka najviše grebe jer na taj način možemo otkriti ko je njen čovjek od najvećeg povjerenja. Tako na tim mjestima mačke ostavljaju i mirisni trag pomoću žlijezda koje se nalaze u njihovim šapama.

Mačka vam donosi poklone

Ono što će možda najviše iznenaditi mnoge jeste mačja igra donošenja stvari. Mačke žele da se igraju s vama i na taj način takođe pokazuju svoju ljubav i naklonost.

Umiju u igri da se ponašaju kao psi – da vam donose stvari koje bacate (loptice i slično) ili da vam donose svoje omiljene igračke i da vas jednostavno primoravaju da se igrate s njima. Ovo je takođe jedan od sigurnih zakova da ste njihova osoba od povjerenja i da vas vole.

Govor tijela mačke

Govor tijela je takođe veoma važan u sagledavanju ponašanja mačaka i otkrivanju njihove naklonosti prema ljudima. Kada mačka prilazi osobi koju voli, njena glava je najčešće uzdignuta, oči širom otvorene, a rep stoji skoro uspravno.

Ako pri tome i sporo pomjera oči i trepće polako, onda pristustvujete nečemu što naučnici koji proučavaju mačje ponašanje smatraju „mačjim poljupcem”. Takođe, poluotvorene oči u prisustvu drage osobe se takođe tumače kao izraz opuštenosti i naklonosti.

Mačke ližu one koje vole

Nikako ne bi trebalo zaboraviti ni lizanje voljene osobe. Pogrešno se misli da samo psi ližu svoje vlasnike i time pokazuju ljubav. Mačke imaju isti vid ponašanja, koji potiče prije svega iz želje da održavaju higijenu voljene osobe. Tako ližu i svoje mačiće i time i njima, a i vama, pokazuju ljubav, ali i želju da na vama ostave svoj mirisni trag.

Ipak, moramo na kraju reći da većina navedenih osobina i načina ponašanja ne postoji u samom mačjem svijetu i odnosu između mačaka, već samo u kontaktu sa vlasnikom. Mačji svijet je jedan tanani i tihi svijet u kome mačke međusobno komuniciraju uglavnom bez zvuka (mijaukanja) i bez nekih posebnih kretnji osim pri napadu i odbrani. Mačji svijet tek treba proučiti.

Mačka spava u krilu

Možda i jedan od najuočljivijih znakova povjerenja i ljubavi jeste kada mačka spava u vašem krilu. Ako je potpuno opuštena i ako se jednostavno previla preko vas, možete biti sigurni da vas voli i da se u vašem prisustvu osjeća sigurno. Ako vam pri tome dozvoljava da je mazite i dodirujete, budite sigurni da je to – to, navodi petmagazine.rs.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *