Kućna sreća – idealna biljka za dom

0
716

Kućna sreća je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom. Može biti i originalan poklon koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo. Feng šui filozofija tvrdi da ova biljka podstiče protok pozitivne energije.

Iako podsjeća na mahovinu, ovo cvijeće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma. Njen latinski naziv je Soleirolia soleirolii, potiče sa ostrva Sardinija i nije zahtjevna za održavanje.

Prednost gajenja kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvijećem. Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cvjeta, tako što će kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

Njega

Njega kućne sreće podrazumijeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svjetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lijepo će napredovati na blago sjenovitim mjestima, pa ako je držite u kući, izaberite za vašu kućnu sreću mjesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sjever. Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepeni.

Zalijevanje

Kućna sreća traži redovno zalijevanje, ali ne i preobilno da korijen ne bi počeo da trunuti. Pazite da ne kvasite listiće, nego samo zemlju. Listove možete s vremena na vrijeme fajtati mlakom odstajalom vodom.

Razmnožavanje

Da biste postigli željeni i lijep oblik biljke, na proljeće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsječene izdanke upotrijebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne izdanke.

Reznice, odnosno vrhove treba samo zabosti u mješavinu pijeska i treseta, i uz redovno zalijevanje, brzo će pustiti žilice.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte kašikom jedan dio odrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mjestu – nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

Kućna sreća i njeno gajenje u vrtu

Ukoliko hoćete da kućnu sreću uzgajate u bašti – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica, stazica u vrtu ili pored kapije i ograde. Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvjetnicama.

Osim u žardinjerama, kućnu sreću nerijetko mnogi u vrtu gaje kao travu – upravo zbog prelijepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lijep zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje. Ipak, treba znati da temperature niže od 7 stepeni, kućna sreća u vrtu neće lako podnijeti.


Nertera Granadensis

Trebalo bi pomenuti još jednu bijku koja je takođe poznata pod imenom kućna sreća (latinski naziv: Nertera Granadensis). Zovu je još i koralna mahovina. Potiče sa Novog Zelanda. U pitanju je zeljasta žbunasta višegodišnja biljka, kojoj prijaju kućni uslovi gajenja, svjetlost i toplota.

Ova biljka formira lijep zeleni tepih po kome su posute oranž bobice, svježe i preko zime, a posebno je lijepa kada cvjeta – u proljeće ili početkom ljeta, žutim ili bijelim sitnim cvjetovima.

Nju možete razmnožiti u proljeće dijeljenjem korijena ili sjemenom. Sjeme se dobija iz narandžastih bobica. Osušite ih potpuno, pa tek onda uzmite sjemenke koje možete posijati. U bašti se, ipak, gaji kao jednogodišnja biljka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here