Krujumčarenje narkotika: Uhapšena supruga narkobosa Joaquína Guzmana ‘El Chapa’

0
117
Foto: Agencije

Emma Coronel Aispuro, supruga bivšeg šefa meksičkog narko kartela Joaquína Guzmana poznatog kao “El Chapo”, uhapšena je u američkoj državi Virdžinija prema optužbama za krijumčarenje narkotika, saopćeno je iz Ministarstva pravde SAD-a.

Aispuro (31) ima američko-meksičko državljanstvo i optužena je za udruživanje radi krijumčarenja kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD-u.

U sudskim dokumentima se navodi da je ona pomagala Guzmanu, koji je 25 godina bio lider narko kartela “Sinaloa” u njegovom bjekstvu iz meksičkog zatvora “Altiplano” kroz tunele 2015. godine.

Američke vlasti ističu da je ona planirala novo Guzmanovo bjekstvo iz zatvora nakon što je on ponovo uhapšen 2016. godine.

On je trenutno u zatvoru sa maksimalnim osiguranjem u američkoj državi Kolorado.

U februaru 2019. godine, Velika porota proglasila je Guzmana krivim po svih deset tačaka optužnice, uključujući učešće u kriminalnoj organizaciji, proizvodnju i međunarodnu distribuciju kokaina i heroina, pranje novca i upotrebu vatrenog oružja.

Izručen je u SAD početkom 2017. godine kako bi se suočio sa optužbama. U sklopu dogovora sa Meksikom o izručenju, SAD su odbacile mogućnost smrtne kazne. (Srna)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here