U krugu firme “Favorit” izlila se nitratna kiselina

U krugu firme "Favorit" u Sarajevu na Stupu, došlo do izlijevanja opasne, nitratne kiseline.

0
593
firma
firma "Favorit¨izlijevanje opasna kiselina Foto:rsa

U krugu firme “Favorit” u Sarajevu na Stupu, došlo do izlijevanja opasne, nitratne kiseline.

U krugu firme “Favorit” u sarajevskom naselju Stup u ulici Pijačna došlo je do izlijevanja veće količine nitratne kiseline, potvrdio je dežurni iz Profesionalne vatrogasne brigade.

-U krugu firme “Favorit”, prilikom utovara jedne plastične boce od 1000 litara, došlo je do izlijevanja na zemljanu površinu, kazali su iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na terenu su vatrogasci, policija, a obaviješten je Vodovod o događaju u krugu firme “Favorit.

Policija je izvršila evakuacija ugroženih.

Angažirana je specijalizirana firma i jedinica koja može sanirati posljedice izlijevanja.

Iz Vatrogasne brigade su objasnili da je nitratna kiselina opasna materija za udisanje i za kožu, a u nekim slučajevima može doći i do eksplozije.

Dušična kiselina je snažno oksidirajuće sredstvo i njena reakcija sa spojevima kao što su cijanidi, karbidi i metalni prah, može biti eksplozivna.

Po dojavi, Kantonalna uprava civilne zaštite na čelu s direktorom je angažirala specijaliziranu firmu i jedinicu za specijalne namjere koje mogu sanirati posljedice izlijevanje kiseline u krugu firme Favorit BiH, kazali su iz PVB.

-Situacija je trenutno stabilna. Policija je evakuisala potencijalno ugrožene dalje od opasnosti u krugu firme “Favorit”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here