Velika Britanija odlučila: 5G oprema proizvođača Huawei mora se ukloniti

0
74

Britanska vlada zabranila je mobilnim operatirima u Velikkoj Britaniji da upotrebljavaju 5G opremu od kineskog proizvođača Huawei, a postojeću opremu moraju ukloniti do 2027. godine.

Britanski ministar za digitalna pitanja Oliver Dauden obavijestio je i zvanično parlament o ovoj odluci.

Odluka Daudena i vlade uslijedila je nakon sankcija koje su uvele SAD jer, kako su naveli iz administracije Donalda Trampa, Huawei predstavlja prijetnju po naicionalnu sigurnost, što ova kompanija poriče.

Ovo će usporiti uvođenje 5G mobilne mreže u narednih godinu dana, istakao je on. Također je naglasio da je ovo bila veoma teška odluka.

-Ovo nije bila laka odluka, ali je bila prava. Prava za nacionalnu sigurnost i prava za telekom operatere i domaću ekonomiju.

Ministar je također dao rok kompanijama koje već koriste opremu Huaweia da polako prelaze na druge izvore, a očekuje da će se to desiti naredne dvije godine.

Tenzije oko 5G opreme od ranije

Podsjetimo jedna od najvećih kompanija na svijetu za telekomunikacije, kineski Huawei, objavio je da bi njihov potencijalni izlazak iz izgradnje 5G mrežne infrastrukture u Velikoj Britaniji donio štetu samo toj državi, ne i kompaniji.

Huawei je dobio odobrenje Velike Britanije da radi na izgradnji 5G mreže, ali je ima izuzetno kontrolisanu i ograničenu ulogu. Konzervativna stranka nagovijestila je u martu da bi tako nešto moglo da se poništi, ali se do sada ništa nije mijenjalo. Iz ove snažne kompanije najavili su da im je prioritet da se sve nastavi u koliko-toliko normalnim okolnostima, zbog epidemije koronavirusa.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here