Krivotvorene novčanice su u većini slučajeva loše kvalitete

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2019. godini registrovano je ukupno 2.190 komada krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, što je za 7,91 posto manje u odnosu na 2018., potvrđeno je Feni iz te institucije.

Ističu da su krivotvorine konvertibilne marke (KM) u većini slučajeva loše kvalitete, dok kod eura i američkog dolara (USD) postoje i znatno kvalitetnije krivotvorine.

Od ukupnog broja krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena, u prošloj godini je u CBBiH registrovano 1.609 krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke, od čega 453 komada krivotvorenih novčanica KM, što je za 14,85 posto manje u odnosu na 2018. i 1.156 komada krivotvorina kovanog novca KM, što je za 24,84 posto manje u odnosu na godinu ranije.

U pogledu apoenske strukture, najviše krivotvorenih novčanica KM je bilo u apoenu od 50 KM (213 komada), zatim od 100 KM (164 komada), te u apoenu od 20 KM (57 komada), dok je kod krivotvorina kovanog novca KM najviše bilo u apoenu od jedne KM (1.087 komada), zatim od pet KM (60 komada), a najmanje u apoenu od dvije KM (devet komada).

U 2019. registrovano je i 539 komada krivotvorenih novčanica eura, najviše u apoenu od 100 eura (225 komada), zatim od 20 eura (144 komada), te u apoenu od 200 eura (96 komada).

Registrovana su i 42 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega četiri komada britanskih funti (tri u apoenu od 20 GBP i jedan u apoenu od 50 GBP), tri komada hrvatskih kuna (jedan u apoenu od 200 HRK i dva u apoenu od 500 HRK), šest komada srbijanskih dinara (u apoenu od 1.000 RSD) i 29 komada američkih dolara (dva u apoenu od 50 USD i 27 u apoenu od 100 USD).

Iz CBBiH navode da je kod prepoznavanja krivotvorina potrebno obratiti pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

Tako, naprimjer, kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljiivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra.

O svim tim obilježjima CBBiH obavještava javnost prilikom puštanja u opticaj novih serija novčanica, a informacije su dostupne i na njihovoj internet stranici.

Naglašavaju da je preporučljivo provjeriti što više tih obilježja na sumnjivoj novčanici, pa i uporediti ih s obilježjima na drugoj novčanici koja nije sporna. Osim tih zaštitnih obilježja, postoje i ona koja se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije.

Također, navode da se krivotvorene kovanice od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *