Krivične prijave državnom Tužilaštvu protiv političara zbog nenabavke vakcina

0
725
Foto: Ilustracija

Od posljedica infekcije virusom COVID-19 u protekla 24 sata u BiH preminulo je 48 osoba. Neki od ovih života bi mogli biti spašeni da su vlasti u Bosni i Hercegovini nabavili dovoljne količine vakcina

Sadržina tih malih bočica ne štiti od infekcije, ali značajno smanjuje mogućnost od razvijanja teške kliničke slike. Pojednostavljeno, osobe koje prime vakcinu se mogu zaraziti, ali šanse da prežive su daleko veće od osoba koje nisu primile vakcinu.

Nenabavkom vakcina vlasti su ugrozile zdravlje stanovništva. Da osim političke u svemu ovome ima i krivične odgovornosti smatra i nekoliko sarajevskih advokata, a jedan od njih će, kako je najavio u razgovoru za portal BUKA, sutra državnom Tužilaštvu podnijeti krivične prijave protiv nekoliko visokih funkcionera koji vlast obnašaju na nivou države, ali i protiv federalnih funkcionera.

Prema saznanjima BUKE, neki opozicioni političari su takođe planirali tužbu protiv odgovornih političara, ali će najvjerovatnije odustati od podnošenja krivične prijave nakon što sutra bude objavljeno da su krivične prijave već podnesene.

Iako je prošlo sedam mjeseci od pojave prve vakcine, u Bosni i Hercegovini nema ni vakcina, ni masovne vakcinacije.

Rusija je prva zemlja na svijetu koja je saopštila “imamo vakcinu za COVID-19”. Bilo je to u avgustu prošle godine. Od tada je vakcinisano više od dva miliona Rusa, a u međuvremenu je Rusija predstavila još dvije vakcine. Kina je eksperimentalnu vakcinaciju počela još krajem prošlog ljeta, a Sinofarm vakcina s umrtvljenim virusom u toj zemlji je dobila dozvolu za korištenje još 30.12.2020.

Dana 22. decembra prošle godine Evropska komisija dala je zeleno svjetlo za “prvu sigurnu i učinkovitu vakcinu” Pfizer. Petnaest dana kasnije, Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je vakcinu protiv COVID-a 19 američkog proizvođača Moderna. Pretposljednjeg dana prošle godine, Velika Britanija odobrila je upotrebu vakcine AstraZeneca. Preporuku za vakcinaciju jednom dozom vakcina Johnson & Johnson EMA je donijela 11. marta ove godine.

Ovo je sasvim dovoljna vremenska distanca da vlasti u BiH nabave vakcine, ali to nisu uradili. Iako su se prvobitno pravdali da ne mogu, jer nema zakonske mogućnosti za to, federalni premijer i optuženik u predmetu “Respiratori” Fadil Novalić priznao je da vakcine nemamo jer političari NISU HTJELI da ih nabave.

“Da smo mi htjeli glumiti državu, mi bismo vakcinu nabavili u decembru, ali nije bitno”, priznao je federalni premijer Fadil Novalić na sjednici entitetskog parlamenta 18. marta.

Iako su entitetski premijeri, a ponajviše Fadil Novalić, govorili kako entiteti ne mogu nabavljati vakcine, mjesecima nakon toga su sami sebe demantovali saopštavanjem da će Federacija nabaviti 500.000 doza vakcine Sputnik V. Mjesecima su se neodgovorni političari pravdali da za nabavku vakcine moraju mijenjati Zakon o javnim nabavkama, a isti taj zakon nije ih spriječio da troše milione maraka na službene automobile. Da se nije radilo o nedostatku zakonskih mogućnosti, već nedostatku volje nedavno su upozorili i iz civilnog društva, prije svega iz Transparency International i UG “Tender”.

Da su se vakcine mogle nabaviti da je bilo volje smatra i šef kluba opozicionog SDP-a u državnom parlamentu Saša Magazinović.

“O nabavci vakcina je manje više sve poznato, iako su vlasti u Bosni i Hercegovini još jednom na ovoj temi demonstrirale nerad i neodgovornost. Činjenica je da smo dobili puno lažnih obećanja, a da u ovom trenutku ozbiljnih količina vakcina nema u zdravstvenim institucijama. Činjenica je da su pravovremenom reakcijom možda neki od izgubljenih zivota mogli biti spašeni. Jasno je da postoji nečija odgovornost za to. Čija i da li će taj neko biti kažnjen, to je već do pravosuđa, a svi znamo kakvo je”, kazao je Magazinović za BUKU.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here