Kriminal u mostarskom Aluminiju težak 204.5 miliona maraka, predmeti protiv šest osoba

0
125

Nakon što je Finansijska policija Federacije BiH podnijela Tužiteljstvu HNŽ-a izvještaj protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom “Aluminiju” teškog 204.5 miliona maraka, formirani su predmeti protiv šest osoba, a zadužilo ih je više tužitelja.

Finansijska policija Federacije Bosne i Hercegovine, kako su javili mediji, prošle godine je saslušala tada još aktualnog direktora Dražena Pandžu, te njegove prethodnike Marija Gadžića, Ružicu Udovičić, Nikicu Ljubića i Željka Kordića. Uz njih je saslušan i Vjekoslav Domljan, koji je kratko bio vršitelj dužnosti direktora.

Inspektori su češljali poslovnu dokumentaciju i korespodencije Aluminija od 1. januara 2014. do 10. jula 2019. godine. Ko je u lancu odgovornih osoba Aluminija najodgovorniji za njegov krah, a ko se tu našao silom funkcije utvrditi bi trebalo Tužiteljstvo HNŽ, potvrdila je za hercegovina.info glasnogovornica Tužiteljstva Ana Raič.
Ilustracija

Podsjetimo, mostarski gospodarski div koji je hranio direktno gotovo hiljadu, a indirektno više hiljada porodica preminuo je u julu 2019., svega par minuta iza ponoći. Proizvodnja je stala, radnici kojima se do jučer zavidjelo ostali su bez posla. Uslijedio je i pokušaj protesta nezadovoljnih radnika, što je vrlo brzo s više metoda suzbijanja otpora razbijeno.

Neki radnici dobili su zamjenske poslove, neki otišli u EU, a neki su na birou, među 15 hiljada nezaposlenih Mostaraca.

Zadnji direktor opet je direktor. Redakcija hercegovina.info ga kontaktirala u Luci Ploče, gdje je direktor investicija i razvoja. Na upit da prokomentira izvješće finansijske policije u kojem se nalazi i njegovo ime, te progovori o zadnjim danima i konačnom izdisaju Aluminija kazao je da nema komentara.(hayat,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here