Krik koji obavezuje: Oproštajni govor generala Šuvalića na sahrani tuzlanske mladosti, 28. maja 1995. godine (Foto)

"Draga djeco, draga braćo i sestre, vaša smrt i krik vašeg bola i suze vaših roditelja, obavezuju nas da ustrajemo u našoj pravednoj borbi za slobodu i život dostojan čovjeka..."
(Sahrana poginule tuzlanske mladosti, 28. maja 1995. godine na Slanoj Banji – Foto: Arhiva)

Sahrana osoba poginulih prilikom granatiranja na Kapiji, 25. maja 1995. godine, obavljena je u strogoj tajnosti, koliko je to bilo moguće, 28. maja 1995. godine u 4 sata, na Slanoj Banji.

Mjesto ukopa obasjavano je nisko postavljenim svjetiljkama, strah od novog granatiranje iziskivao je posebne mjere sigurnosti. Prisutan je bio opštinski i armijski vrh, dosta članova porodica poginulih, prijatelji nastradalih, pripadnici policije, poneki strani izvještač, a uime komandanta Generalštaba Armije RBiH, generala Rasima Delića, od tuzlanske mladosti oprostio se član GŠ-a, brigadni general Ramiz Šuvalić.

Objavljujemo tekst njegovog govora od 28. maja 1995. godine:

“Namjeran ili ničim izazvan zločin srpskih fašista prema mladosti Tuzle, po ko zna koji put je svakom Bošnjaku i svakom čovjeku kojem je BiH u srcu, jasno pokazao da su naša domovina i njeni narodi napadnuti od agresora čija zlodjela ne poznaje istorija civilizacije. Međutim, međunarodna zajednica i dalje ostaje gluha, slijepa i nijema na sve što srpsko-crnogorski fašisti i Karadžićevi četnici čine u agresiji na međunarodno priznatu državu i članicu UN.

(General Ramiz Šuvalić sa starješinama 1. olovske brdske brigade 1994, godine – Foto: Ilustracija, arhiva)

Takođe, embargom na oružje, vezali su nam ruke i uskratili pravo na odbranu. Uprkos tome, uspjeli smo formirati snažnu i brojnu Armiju koja je jedini garant opstanka naroda i države. Grmljavina otpora našeg naroda i Armije odjekuju cijelom planetom, kako je to jednom prilikom rekao predsjednik Izetbegović. Samo tako, mi ćemo osloboditi našu zemlju i stvoriti uslove da se nikad i nigdje, ni na jednoj stopi bosanske zemlje, ne ponove slični zločini.

Draga djeco, draga braćo i sestre, vaša smrt i krik vašeg bola i suze vaših roditelja, obavezuju nas da ustrajemo u našoj pravednoj borbi za slobodu i život dostojan čovjeka. Da avet fašizma bude zaustavljena, i da nigdje na svijetu radost mladosti ne bude tako brutalno prekinuta kao vaša”, riječi su generala Šuvalića, nekadašnjeg zamjenika komandanta Drugog korpusa Armije BiH i člana Generalštaba ABiH (preminuo 13. jula 2015. godine – op.tl).
(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *