Krečanin u Beogradu: Uzgojio ćurtu tešku 31 kilogram! (Foto)

0
910

Beograđanin Branko Milanković zvani Bećo (74), inače rodom iz tuzlanske MZ Kreka, u svojoj bašti uzgojio je ćurtu tešku nevjerovatnih 31 kg.

Riječ je o tzv. žutoj bundevi karakteristične srebrnaste boje, koja je unutra jarko žute boje. Negdje je nazivaju i “prinčeva kruna”.

– Ovu sam uzgojio u svojoj bašti, koriste se sjemenke, ali je najbolja kada se ispeče u rerni. Često se može kupiti na pijacama, bilo pečena, na komad, ili cijela, a sjeće se kao i lubenica – kaže Milanković za portal TuzlaLIVE.

Iako je u penziji, ovaj bivši radnik PTK Prometa, bavi se i dalje trgovinom, ali zadnjih godina sve češće poljoprivredom.

Rijetkost je na našim prostorima da ćurta može narasti do ovakve veličine, ali se događa. U svijetu se organizuju brojna takmičenja u veličini bundeva.

Najveća izmjerena bundeva, prema dostupnim informacijama, težila je 1045 kg. Natjecanje je održano u Njemačkoj 2009. godine, ali se koristilo posebno sjeme i svjesno se težilo rekordu.

Milankovićeva bundeva sadrži debelo, slatko i sočno meso narančaste boje, ima fini kestenjasti okus koji je izvrstan, osobito kada se, kako reće naš sagovornik, peče.

Osim pečena, može se konzumirati  i kuhana, pohovana, na roštilju, te u obliku slatkih zalogaja poput pudinga, kolača, pita, kompota, kaša.

Malo konsultujući internet podatke, saznajemo da sadrži velike količine pektina koji pospješuje eliminaciju toksina iz organizma. Osim toga, zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima, meso ove bundeve potiče izlučivanje mokraće, pospješuje rad bubrega, te pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

Milanković i njegova supruga Spasenija veliku ćurtu će podijeliti rodbini, komšijama i prijateljima.

– Jednu iste vrste, ali manju, donijet ću u Tuzlu kada dođemo na tradicionalne Susrete Krečana – poručio je Milanković. (mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here