Krečani dočekali početak rekonstrukcije zgrade “Partizan” (Foto/Video)

6
749

Uz prisustvo predstavnika Gradske uprave Tuzla, arhitekte Mehmeda Zaimovića, danas su, kako se to stručnim jezikom kaže, u posjed uvedeni izvođači radova na rekonstrukciji zgrade DTV “Partizan” u Kreki, odnosno, firme “Rasimgradnja” doo Gradačac i “Cestotehnik” Tuzla.

Ovom događaju prisustvovao je i snimio ove kadrove, predsjednik UO UG “Kreka”, Derviš Čičko, osoba koja je iznimno zaslužna što će Krečani, nakon 25 godina, ponovo dobiti svoj “Partizan”, objekat u kojem će, uz izmijenjene sadržaje, imati mjesto okupljanja, a prostor će dobiti i UG “Kreka”, kao i MZ “Kreka”.

Konkretan početak građevinskih radova trebao bi početi u petak, saznaje Tuzla LIVE.

Objekat DTV “Partizan” predstavljao je sportski i historijsko-arhitektonski ogledni primjer vrlo praktično namjenskog i ambijentalnog austrougarskog graditeljstva u Tuzli i Bosni i Hercegovini. Zgrada je izuzeta 1995. godine za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći, devastirana je i prepuštena nebrizi, da bi prije tri godine bila srušena.

Krečani su dvije decenije tražili da im se vrati objekat, a nakon organiziranja izuzetno dobro posjećenog tzv. skupa podrške u samoj Kreki aprila 2015. godine, pod nazivom „Vratite nam „Partizan“,tadašnje Općinsko vijeće je, na prijedlog vijećnika Edima Kadića, jednoglasno donijelo odluku o prihvaćanju inicijative da se objekt generalno renovira, odnosno ponovno izgradi. Bile su potrebne sljedeće četiri godine stalnog lobiranja u javnosti za realiziranje ove odluke, da bi do toga i došlo 2018. i 2019. godine, njenim uvrštavanjem u budžet.

Kako smo već pisali, rekonstrukcija zgrade “Partizana” koštat će oko 450.000 KM, s tim da je bivša vlada KS premijera Edina Forte odobrila i uplatila 85.000 KM za uređenje okoline. Forto je pozvan na početak radova na rekonstrukciji objekta. (M. Petrović – Foto i video: D. Čičko, mpt)

Gepostet von Dervis Čičko am Mittwoch, 13. Mai 2020

6 Komentari

  1. Treba u Kreki ovo igralište natkriti, zatvoriti da se može trenirati i zimi. Ovdje bi trebala niknuti nova sportrska dvorana, Mejdan je vec pretijesan za sve klubove i rekreaciju. Čim prođe korona opet će klubovi kukati da nemaju termina

    • Da, svakako, ali treba početi. Tu bi trebalo da bude mali sportski centar, uključujući i stonoteniski dom “Stens” u istom dvorištu.

  2. NAPOKON !!!
    Uz čestitke, u ovome slučaju i prije svih skupini entuzijasta i UO UG “Kreka”, uvijek su mi zanimljivi ovi tajminzi za početak radova od strane Grada (par mjeseci prije lokalnih izbora).
    Ali, kako kažu: Bolje ikad, nego nikad!
    Samo se toplo nadam da pamćenje prosječnog gradskog glasača doseže malo dalje u prošlost od ovih par predizbornih mjeseci, kada Tuzla postaje “veliko gradilište”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here