Krasniqi se izjasnio da nije kriv

0
271

Optuženi Jakup Krasniqi, portparol bivše Oslobodilačke vojske Kosova, na svom prvom pristupanju u sudinici Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu izjasnio se da nije kriv po optužnici protiv njega za ratni zločin.

Jakup Krasniqi se nakon pročitane kratke verzije optužnice protiv njega u predmetu “Specijalizovani tužilac protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija”, iako nije morao, danas izjasnio o krivici.

“Izjašnjavam se da nisam kriv, nema ni čega što može da mi se prebaci, ni za šta nisam kriv”, odgovorio je Krasniqi na pitanje sudije Nicolasa Guilloua da se izjasni o krivici.

Sudija Guilliou je izjavio da je optužnica protiv Jakupa Krasniqija potvrđena 26. oktobra 2020. godine i da se prema njoj optuženi tereti u šest tačaka za zločin protiv čovječnosti i u četiri tačke za ratni zločin i to za progon, zatvaranja druge nehumane postupke, mučenja, prisilni nestanak lica i ubistvo.

Kako je pročitala sudska službenica, Krasniqi se tereti pod 1 za progon – zločin protiv čovječnosti, 2 zatvaranje – zločin protiv čovječnosti, 3 prizvoljno zatvaranje – ratni zločin, 4 druge nehumane postupke – zločin prtiv čovječnosti, 5 ratni zločin – surovo postupanje, 6 zločin protiv čovječnosti – mučenje, 7 ratni zločin – mučenja, 8 zločin protiv čovječnosti – ubistvo, 9 ratni zločin- ubistva i tačka 10 zločin protiv čovječnosti – prisilni nestanci lica.

“Ta krivična djela učinjena su približno u periodu od aprila 1998. do augusta 1999. na više mjesta na Kosovu i u sjevernoj Albaniji”, navedeno je u optužnici.

Djela su počinjena u mjestima opština Podujevo, Glogovac, Uroševac, Gnjilane, Đakovica, Kačanik, Lipljan, Skenderaj (Srbica), Mališevo, Klina, Novo Brdo, Priština, Prizren, Suva Reka, Vitina, kao i Kahan i Kukeš u sjevernoj Albaniji.

“Krivična djela iz tačaka 1, 2, 4, 6, 8 i 10 učinjena su u okviru šireg ili sistematskog napada protiv civilnog stanovništva na Kosovu i sjevernoj Albaniji najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine. Konkretno meta tih krivičnih djela su bili oni koji su se smatrali protivnicima za koje se smatrala da pod jedan su sarađivali ili imali veze sa snagama, činovnicima ili državnim institucijama Savezne Republike Jugoslavije ili pod dva da nisu podržavali ciljeve ili metode Oslobodilačke vojske Kosova i kasnije privremenu Vladu Kosova, među kojima su bila lica povezana s Demokratskim savezom Kosova i osobe srpske, romske i drugih nacionalnosti”, navodi se.

Krivična djela iz tačaka 3, 5, 7 i 9 izvršena su nad licima koja nisu bila aktivni učesnici sukoba između OVK-a i snaga SRJ i Republike Srbije, kao što su vojska, policija i druge formacije koje su se za njih borile.

“U odnosu na ta krivična djela postoji dobro utemeljena sumnja da je Jakup Krasniqi krivičino odgovoran kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata, jer je znao da će takva krivična djela moguće biti izvršena i svjesno je pristao na taj rizik i za pomaganje tih krivičnih djela. Postoji i dobro utemeljena sumnja da je odgovoran kao pretpostavljeno lice”, stoji u optužnici.

Optuženi Krasniqi se požalio na tretman koji je imao 4. novembra prilikom hapšenja i prebacivanja u Hag, rekavši da se nikada ni u jednom slučaju nije tako ponašao prema nekoj osobi.

“Bio sam u ratu, mi smo se borili protiv Srba koji su počinili genocid na Kosovu. Ja se nikada ne bih skrivao, ja nikada nisam ništa radio protiv civila. Vi ste pokušali da podijelite Albance na katolike i muslimane, to je uvredljivo”, kazao je Krasniqi.

On je kazao da su zločinački poduhvati bili oni iz Srbije, a ne borba naroda Kosova za slobodu i stvaranje države u čemu je dobijena podrška SAD-a, EU i drugih demokratskih država.

“Moje dužnosti su bile javne, moja glavna dužnost je bila portparol OVK-a, a poslije rata sam bio i ministar i predsjednik Skupštine Kosova, a najveće zadovoljstvo mi je bilo biti portparol OVK-a”, kazao je Krasniqi.

Istakao je da smatra da je protiv njega učinjena nepravda te da bi se stidio da je išta od toga što se navodi u optužnici tačno.

Prvo pristupanje sudu optuženog Krasniqija moglo se pratiti online putem, uz neznatno zakašnjenje na internet stranici suda.

Hashim Thaci, Kadri Veseli i Rexhep Selimi su se nakon informacije o podizanju optužnice 5. novembra dobrovoljno predali sudu. Jakup Krasniqi je 4. novembra uhapšen nakon 10 sati pretresa njegove kuće u Prištini i prebačen u Hag. U prvom saopštenju iz Haga piše da su sva četvorica optuženih oni “4. i 5. novembra nakon hapšenja dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu”.

Predsjednik Kosova u ostavci Hashim Thaci prvi put će se pojaviti pred sudijom, takođe danas i to u 15 sati, dok će Veseli i Selimi pred sudiju sutra i prekosutra (10. i 11. novembra).(aa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here