Krajinović: Ekstremne temperature u BiH postaju uobičajene

U Bosni i Hercegovini upaljen je crveni meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura zraka.

Žive na termometrima bilježe ekstremno visoke temperature.

“Visoke temperature posljedica je tople zračne mase sa sjevera Afrike koja je preko Mediterana stigla do naših prostora i koja, usljed stabilne atmosfere i dosta dugih sunčevih intervala, dovodi do toga da temperatura na jugu naše zemlje dosegne i 40-ak stepeni”, pojasnio je Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Rizici po ljudsko zdravlje usljed ekstremno visokih temperatura izuzetno su visoki. Vrijeme ne možemo mijenjati, ali navike i planove možemo prilagoditi kako bismo izbjegli negativne posljedice ovako ekstremnih uvjeta, poručio je Krajinović.

Podsjetio je kako je najviša izmjerena temperatura u Bosni i Hercegovini zabilježena na meteorološkoj stanici u Mostaru – iznosila je 46,2 stepena Celzijevih i izmjerena je davne 1901. godine.

Međutim, naglasio je da je ono što je prije 20 ili 50 godina bilo ekstremno kad su u pitanju vremenske prilike danas postaje sasvim uobičajeno i normalno, uprkos tome što Bosna i Hercegovina ima idealne klimatske uvjete koji su umjereni u svakom pogledu.

Prije dvije godine u Sarajevu smo imali četiri dana s ekstremno visokim vrijednostima temperatura zraka i takve nepogode su sve češće. Svjedoci smo da su toplotni talasi sve duži i ekstremniji i to je posljedica onoga što se dešava na globalnom nivou, a to je promjena klimatskih uslova” – istakao je Krajinović gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Kako je rekao, visoke temperature zraka zadržat će se do srijede, kada se očekuje kratkotrajna promjena u vidu velike vjerovatnoće za lokalne pljuskove, koji bi mogli donijeti kratkoročnom osveženje, posebno u večernjim satima.

Međutim, temperature slične ovim, prema njegovim riječima, očekuju nas i u augustu. (vb)

 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *