Krađa kućnih ljubimaca – krivično djelo

Krađa kućnog ljubimca trenutno se tretira kao gubitak vlasnikove imovine, ali želja je da zakon prizna i emocionalni stres koji može nastati

0
344
Krađa kućnih ljubimaca krivično djelo, ali i stras

Otmica kućnih ljubimaca biće proglašena krivičnim djelom u Engleskoj nakon porasta prijavljenih krađa tokom zatvaranja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Krađa kućnog ljubimca trenutno se tretira kao gubitak vlasnikove imovine, ali ministri žele da se novim zakonom prizna emocionalni stres koji može izazvati.

Utvrđeno je da je prošle godine tokom lockdowna prijavljena krađa oko 2.000 pasa.

Radna grupa, koju čine vladini službenici, policija, tužioci i lokalne vlasti, primila je dokaze od grupa za zaštitu životinja, aktivista za kampanju, akademika i drugih stručnjaka.

Njihov izvještaj je utvrdio da je sedam od 10 krađa kućnih ljubimaca koje je zabilježila policija uključivalo pse.

Nije poznato koja bi mogla biti najveća kazna za krivično djelo otmice kućnih ljubimaca po novom zakonu.

Iako je prema Zakonu o krađi iz 1968. godine za izvršenje krivičnog djela predviđeno maksimalnih sedam godina zatvora, ministri kažu da je malo dokaza da se to primijeni i u ovom slučaju, jer je težina kazne djelimično određena novčanom vrijednošću otuđene stvari.

“Krađa kućnog ljubimca užasan je zločin koji može uzrokovati velike emocionalne tegobe porodicama, dok bezosjećajni kriminalci pune džepove. Novi zakon o otmici kućnih ljubimaca priznaje da su životinje daleko više od imovine i daće policiji odriješene ruke za izvođenje ovih bolesnih pojedinaca pred lice pravde”, izjavila je britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here