Košpice lubenice jedite, zdrave su

Košpice lubenice navikli smo bacati, vjerovatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti.

Ali istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja.

1. Smanjuju nadutost

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalij

Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu

Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju naš imunitet

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezij i cink

Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma.
Ako ste pomislili kako ćete sada morati žvakati tvrde crne sjemenke, ne brinite. Lakše je napraviti čaj od njih.

Sastojci:

4 kašike zdrobljenih sjemenki
2 litre vode

Priprema:

Sjemenke lubenice usitniti (može pomoću mlina za kafu). Sjemenke moraju biti svježe (ne sušene). U posudu staviti vodu i dodati sjemenke lubenice. Kada voda prokuha, smanjiti vatru i kuhati 10-ak minuta. Ostaviti da se ohladi i procijediti. Po želji možete dodati šećer, med,limun…

Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *