Bokseri Kosova moraju nastupiti na SP u Beogradu

Trojica boksera Kosova trebala su se takmičiti na Svjetskom prvenstvu u boksu koje počinje danas u Beogradu

0
193
Bokseri sa Kosova moraju nastupiti

Srbija je u subotu zabranila ulazak bokserskoj reprezentaciji Kosova koja dolazi na Svjetsko prvenstvo u Beogradu zbog kosovskog grba na njihovoj opremi, objavljeno je iz Kosovskog bokserskog saveza.

“Rečeno nam je da možemo proći, ali bez simbola Kosova”, rekao je čelnik kosovskog bokserskog saveza Latif Demolli, piše Radiosarajevo.ba.

Obraćajući se lokalnim medijima, rekao je kako su srbijanske granične vlasti zatražile od boksera da skinu “državne ambleme s majica koje se nose u ringu i trenirki kao uvjet za ulazak”, što su, kako su rekli, odbile učiniti.

Trojica boksera Kosova trebala su se takmičiti na Svjetskom prvenstvu u boksu koje počinje danas u Beogradu.

Srbija nije odmah dala komentar.

Kosovo je službeno priznalo većina međunarodnih sportskih saveza, uključujući nogometnu FIFA-u i Međunarodni olimpijski odbor.

S drugre strane, sinoć se oglasila se Svjetska bokserska asocijacija (AIBA) koja je praktično poslala opomenu Srbiji da takmičari sa Kosova moraju da se tretiraju kao i ostali bokseri.

“Kosovska bokserska federacija je član AIBA od novembra 2014. godine i očekujemo da ona učestvuje na Svjetskom bokserskom prvenstvu za muškarce. AIBA očekuje da će Kosovska bokserska federacija biti tretirana kao i sve druge delegacije koje su AIBA članovi”, navodi u saopštenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here