Kosovo dobilo novu Vladu na čelu sa Albinom Kurtijem: Najavljena spremnost dijaloga sa Srbijom

0
328

Poslanici Skupštine Kosova danas su izglasali novu Vladu Kosova, na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, liderom Pokreta “Samoopredeljenje”, javlja Anadolu Agency (AA).

Nova Vlada Kosova izabrana je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih od 120 poslanika Skupštine Kosova. Poslanici opozicije su napustili salu pre glasanja. Pored poslanika “Samoopredeljenja” i Demokratskog saveza Kosova, partija koje su sklopile sporazum o vladajućoj koaliciji, za izbor vlade glasala je i većina poslanika bošnjačke, turske, romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Deset poslanika Srpske liste nije glasalo za Vladu, iako u njoj imaju dva ministra kako je to propisano Ustavom Kosova, ali su se predhodno složili da njihovi ministri budu u vladi.

Nakon što je Vlada izabrana, premijer i članovi kabineta su položili zakletvu, a novi kosovski premijer Kurti se obratio poslanicima rečima da je danas otvoreno novo poglavlje za Kosovo.

On je rekao da danas nisu pobedili samo Pokret “Samoopredeljenje” i Demokratski savez Kosova, već svi građani Kosova. Istakao je da je došlo vreme da interes Kosova bude iznad ličnih interesa pojedinaca na vlasti.

“Kosovo je nezavisna država i to je premisa svakog dijaloga i epiloga, svakog sporazuma. Mi zajedno težimo učlanjenju u Evropsku uniju i NATO, unapređenju saradnje, približavanju i integraciji sa Albanijom i očuvanju i negovanju savezništva i partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama”, kazao je novi kosovski premijer.

Kurti je na početku sednice prestavljajući vladin program, kazao da će se zaustaviti korupcija u institucijama i da će se voditi borba protiv korupcije u društvu, uključujući i proveru sudija i tužilaca. Najavio je uvođenje obavezne vojne službe od tri meseca, kako bi se ojačale Kosovske bezbedonosne snage na putu učlanjenja Kosova u NATO.

Program Kurtijeve Vlade predviđa kažnjavanje ratnih zločina, formiranje instituta za dokumentaciju ratnih zločina, a biće pripremljena i tužba protiv Srbije za zločine počinjene na Kosovu. Kosovo će imati ozbiljnu spoljnu politiku i ova vlada će biti vlada integracija u Evropsku unijue, poručio je Kurti. Također, je istakao da je spreman da vodi dijalog sa Srbijom.

“Dijalog će se voditi o bilaternalnim pitanjima i dobrom susedstvu, uključujući pitanje nestalih lica, ratne i okupacione reparacije, sukseciju bivše Jugoslavije čiji je Kosovo bio federalni element, kao i o međusobnom priznanju dve države”, kazao je Kurti i dodao će sa Srbijom biti vraćen pun komercijalni, ekonomski i politički reciprocitet.

Budžet Kosova ćemo tokom našeg mandata, rekao je Kurti, povećati na tri milijarde eura i istakao da će nova Vlada biti vlada štednje javnog novca.

“Kao što vidite pored mene će biti 15 ministara, a ne 21 kao što je bilo ranije. Imaćemo 33 zamenika ministara, a ne više od 80 kao ranije. Dakle, manje trošenja na položaje i privilegije, da bismo trošili više na razvojne projekte”, kazao je Kurti.

On je naveo da će nova Vlada biti vlada ekonomskog razvoja i zapošljavalja, čime će se zaustaviti odlazak mladih iz zemlje. Kurti je poručio da će se preduzeti mere kroz subvecije za zapošljavanje, posebno mladih i žena.

Istakao je da će biti više grantova i subvencija za stvarne, a ne fiktivne poljoprivredne proizvođače, da će se raditi na obuci nastavnog osoblja kako bi bili u tehnološkom trendu i na zaštiti životne sredine. Ojačaće se obrazovanje u skladu sa ekonomskih potrebama zemlje, omogućiće se pristup zdravstvu svakom građaninu, a država će pokrivati esencijalne lekove. Pomoćiće se razvoj kulture i sporta, dok će se raditi na izgradnji infrastrukture funkcionalne za Kosovo, a ne kao tranzit za druge zemlje. Pomenut je i plan za punu funkcionalizaciju železnice i ulaganje u proizvodnju obnovljive energije.

Premijera Kosova Albin Kurti je nakon predstavljanja programa, saopštio i sastav svog kabineta. Zamenici premijera su Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Haki Abazi iz Pokreta “Samoopredeljenje”.

Ministri iz “Samoopredeljenja” su inostranih poslova Glauk Konjufca, pravde Albulena Haxhiu, finansija Besnik Bislimi, ekonomije Rozeta Hajdari, zdravlja Arben Vitia i evropskih integracija Blerim Reka.

Ministri iz LDK-a su unutrašnjih poslova Agim Veliu, infrastrukture i živtne sredine Lumir Abdixhiku, poljoprivrede, šumarsta i ruralnog razvoja Besian Mustafa, obrazovanja, nauke i tehnologije Hykmete Bajrami, kulture, omladine i sporta Vlora Dumoshi i odbrane Anton Quni.

Tri ministarstva su pripala manjinskim zajednicama. Ministar za zajednice i povratak je Dalibor Jevtić iz Srpske liste, koji je tu funkciju obavljao i do sada. Ministar regionalnog razvoja je Ivan Milojević iz Srpske liste, dok je ministarka administracije za lokalnu samoupravu Emilija Redžepi u ime nesrpskih, manjinskih zajednica.

U raspravi koja je trajala više sati poslanici opozicionih partija su kritikovali dosadašnje delovanje Albina Kurtija, te su izrazili sumnju da će vladin program biti realizovan.

“Danas se sa četiri meseca zakašnjenja glasa nova vlada. Od 6. oktobra nismo videli ozbiljne napore za formiranje vlade. Ortačko upravljanje koji razgovaraju o stolicama, a ne misle na građane i državu. Samoopredeljenje i LDK su razočarali građane“, rekao je predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Kadri Veseli.

On je istakao da se Kurti za vreme rata nije borio protiv Srbije, ali da se borio protiv “slobodne države Kosovo”.

Prema koalicionom sporazumu mesto predsednika Skupštine Kosova pripada Demokratskom savezu Kosova, dok će Glauk Konjufca, koji je 26. decembra izabran za predsednika Skupštine, preći u Vladu.

Dogovoreno je i da će se o predsedniku zemlje razgovarati kada istekne mandat sadašnjem predsedniku Hashimu Thaciju, na proleće 2021. godine. Na taj način su obe partije učinile određen ustupke da bi se došlo do dogovora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here