Košarka: Prvenstvo počinje 3. oktobra, KS RS poziva na bojkot izvlačenja parova!

Žrijebanje parova za novu sezonu Prvenstva BiH košarkaša i košarkašica zakazano je za četvrtak u hotelu Hollywood na Ilidži.Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan je uputio pozive na adrese 14 klubova koji bi se trebali takmičiti u najvišem rangu za muškarce, kao i za 13 prvoligaških ženskih ekipa.

Dakle, plan je da u Prvenstvu BiH od starta učestvuju i ABA ligaši iz naše zemlje – Igokea, Široki, Spars Realway i OKK Sloboda. U slučaju da ove ekipe budu igrale u takozvanom “balonu” ABA lige u ciklusima od šest ili manje kola, njihovi susreti u domaćem prvenstvu bi se odgađali i odigravali u drugim terminima.

Sezona Prvenstva BiH u obje konkurencije startat će 3. oktobra.

Ovome se protive u KSRS, zahtjevajući da klub iz Alekandrovca ne igra u prvoj fazi sezone.

Igosi su, naime, tražili da se u prvenstvo uključe u Ligi 6 ili Ligi 8, zavisno od formata, protiv čega su bila tri kluba koja učestvuju u ABA 2 ligi (Široki, OKK Spars i OKK Sloboda), koja su također tražila da ne igraju prvi dio sezone ako nema Igokee, a sve je na kraju rezultiralo odlukom – da se ne udovolji nikome.

Nakon najnovijih dešavanja u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine Košarkaški savez RS izdao je saopštenje u kojem, među ostalim, navode:

1. Članovi UO KS BiH iz KSRS na posljednje održanoj sjednici UO KS BiH nisu glasali, niti su donesene bilo kakve odluke u vezi Prvenstva BiH, takmičarska sezona 2020/2021.

2. Košarkaški savez Republike Srpske i klubovi već duži period imaju drugorazredni tretman od strane KS BiH, bez obzira na odlične rezultate i činjenicu da u prvenstvima BiH/muškarci – žene, učestvuje 11 klubova. Kulminiralo je neprihvatanjem stava 11 klubova za takmičenje u Prvenstvu BiH/muškarci. Klubovi su taoci 3 kluba iz ABA-2 lige, i pored činjenice da su preostali klubovi iz FBiH vođeni sportskim motivima potpisnici dopisa da klub koji učestvuje u nekom od FIBA takmičenja i ABA ne učestvuje u Prvenstvu BiH do marta t.g.

3. Izvršni odbor KSRS podržava sistem takmičenja koji je na nedavno održanom sastanku predstavnika klubova u Sarajevu predložilo 10 klubova, a to je da u prvom dijelu takmičenja ne učestvuje klub koji se takmiči u nekom od FIBA takmičenju i ABA, odnosno da klub ne može da učestvuje u tri takmičenja.

Ukoliko se ne prihvata ovakav sistem takmičenja u Prvenstvu BiH za muškarce, klubovi ne treba da idu na izvlačenje, niti da učestvuju u takvom prvenstvu”, navodi se u saopštenju KS RS. (scs)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *