Koronavirusom zaraženi doktor i pacijent na UKC-u Tuzla

0
673
UKC Tuzla (Foto: Arhiva TL)

Zbog pogoršanje epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić sazvala je za danas vanrednu press konferenciju.

Faktor saznaje da je ljekar sa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla pozitivan na koronavirus, a zaraza je potvrđena i kod jednog pacijenta sa Klinike za interne bolesti.

– Ta dva slučaja nisu povezana. Ljekar je izgubio čula okusa i mirisa i to je prijavio, testiran je i utvrđeno je da je pozitivan. Bit će testirani članovi njegove porodice, kao i svi koji su radili s njim u smjeni. Pacijent koji je sinoć doživio akutni infarkt primljen je na Kliniku za interne bolesti, po prijemu je po protokolu testiran i utvrđeno je da ima koronavirus. Taj pacijent je izoliran u posebnoj sobi i bit će danas, najvjerovatnije, prebačen na Kliniku za infektivne bolesti – rekao je za faktor direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović

Za sada slijedi izolacije i testiranje smjene Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, dodaje Jusufović, a ako bude potrebe i cijele klinike.

– Riječ je o klinici gdje se rade hitni slučajevi i jako teški pacijenti. Ta klinika neće biti zatvorena i imat ćemo uvijek ekipu hirurga i anestetičara da se pobrinu za hitne slučajeve, one kojima je život ugrožen – kaže dr. Jusufović.

Ova dva međusobno nepovezana slučaja ukazuju da se epidemiološka situacija pogoršava, a samo jučer u TK je potvrđeno devet novih slučajeva oboljelih od COVID-19.

– UKC neće popuštati svoje mjere zaštite. I dalje imamo trijažni šator, anketiranje svih koji ulaze te testiranje svih pacijenata po prijemu – dodao je Jusufović. (Faktor.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here