Koronavirus stopirao prodaju novorođenčadi – Stotine beba čeka svoju sudbinu(video)

0
575

Pandemija koronavirusa ostavila je bez roditelja preko 500 beba koje su surogat majke u Ukrajini rodile za roditelje iz svih dijelova svijeta, prenosi portal nova.rs. Klinika za reprodukciju BioTekCom iz Kijeva objavila je video na kojem se vide desetine beba koje čekaju da li će roditelji doći po njih.

Kako prenosi portal nova.rs, klinika BioTekCom reklamira se kao centar za reprodukciju ljudi, a u svom katalogu potencijalni roditelji mogu naći “atraktivne” ponude sa slikama nasmejanih beba koje su priložene uz njih.

Za mnoge je cijena djece jedna od najatraktivnijih karakteristika, jer svako dijete “košta” 9.900 eura.

Korona kriza izazvala je zabrinutosti da porast “zaliha” beba može značiti da bi kompanije za surogat uskoro mogle da ponude ovu djecu bilo kome, ko god hoće da ih preuzme ukoliko se ne jave roditelji za koje su rođene, što bi kliniku oslobodilo obaveza.

U Evropi je Ukrajina vodeća zemlja surogat materinstva jer je cijena rađanje bebe za majke koje ne mogu ili ne žele da same rode dete daleko jeftinije nego u ostalim zemljama.

Procjenjuje se da više od 500 beba čeka da bude “pokupljeno” otkad su granice zatvorene zbog koronavirusa, ali pravi broj je teško znati zbog prirode posla. Niko sa sigurnošću ne zna šta će biti sa ovom djecom, a briga o njima je i finansijsko opterećenje za firme koje se bave surogat materinstvom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here