Korona virus u Tuzlanskom kantonu: Od pobjednika do žarišta

Broj zaraženih u Tuzlanskom kantonu sada je veći nego u najvećem jeku pandemije, upozoravaju zdravstveni stučnjaci Ustupljeno Al Jazeeri

Ovako je bilo…

Sredina je aprila i početak mjeseca maja 2020. godine. Na tuzlanskim ulicama su rijetki šetači. Ispred elektrodistribucije i mjesta gdje se plaćaju komunalne usluge, dugi su redovi. U redovima i preko 40 osoba. Građani strpljivo čekaju, poštuju distancu i nose maske.

Slično je bilo i u marketima i apotekama. U pojedinim objektima, ograničen broj kupaca. Zaštitari kontrolišu ulazak i izlazak. U zdravstvenim ustanovama su uvedene posebne mjere. Na južnoj tuzlanskoj saobraćajnici, najprometnijoj u ovom dijelu države, značajno smanjen broj vozila.

Poštivanje i pridržavanje mjera građana i ozbiljan i predan pristup zdravstvenih radnika se isplatio.

Do sredine aprila u Tuzlanskom kantonu, gdje živi 445.000 stanovnika, zabilježena su ukupno 84 slučaja zaraze korona virusom. Tada je virus potpuno stavljen pod kontrolu, a 3. maja, ojavljene su lijepe vijesti.

„Zatvoreni su svi klasteri. U Tuzlanskom kantonu nema više zaraženih korona virusom“.

Nešto više od mjesec dana kasnije…

Ulice u najmnogoljudnijem kantonu su pune šetača. Bašte kafića su ispunjene, parkovi su puni, a tek ponegdje, u tržnim centrima i apotekama, prodavači nose maske i rukavice. I rijetki građani.
Drugi val pandemije

Situacija, koja skoro ni po čemu ne podsjeća da je samo mjesec i po dana ranije bila proglašena pandemija korona virusa. Osim, po objavljenim vijestima, koje su, ispostavit će se, puno lošije nego u aprilu.

„Broj zaraženih u Tuzlanskom kantonu je veći nego u najvećem jeku pandemije. Popuštanje mjera je bilo preuranjeno“, upozorio je jučer Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

I zaista, posljednji podaci nadležnih su zabrinjavajući. Tuzlanskih kanton posljednjih dana, od pobjednika i dijela Bosne i Hercegovine, koji se na najbolji način izborio i zaustavio širenje korona virusa, postaje jedno od većih žarišta u zemlji.

Posljednji zvanični podaci govore da je u čak deset klastera potvrđeno 70 pozitivnih osoba. U tuzlanskoj bolnici je hospitalizirano pet osoba, od kojih trenutno nijedna nije na respiratoru.

Dodatnu paniku među građanima danas je izazvala informacija da je koronavirus potvrđen i u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla. Ademir Ahmetović, inspektor Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzla, kazao je da je koronavirus potvrđen kod dvije odgajateljice i petero djece u odjeljenjima „Kolibri“ i „Pčelica“.

„Svi su dobrog zdravstvenog stanja, bez teške kliničke slike. U dva odjeljenja, u kojima su potvrđeni slučajevi, u narednih 14 dana je privremena obustava rada i provest će se sve mjere“, kazao je Ahmetović.

Direktorica ove ustanove Sanja Karić je navela da je rukovodstvo pravovremeno reagovalo, te poduzelo sve mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze.

„Obavijestili smo struku i nadležne službe, koji su reagovali. Svi radnici su kod kuće i sugerisano im je da ne dolaze u kontakte da drugima i ako bude potrebe da se testiraju. Najbitnije je da su dječica dobro. I nadamo se da neće biti širenja“, poručila je direktorica.

No, pored navedenog vrtića, potvrdila je danas Dajana Čolić, ministrica zdravstva u Tuzlanskom kantonu, koronavirus je „ušao“ i u ustanove i preduzeća koja zapošljavaju hiljade radnika, što je dodatno uznemirilo građane.
Virus i u vrtićima i u rudnicima

Ministrica je potvrdila da je korona virus potvrđen u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, rudnicima Banovići, Đurđevik, Kreka i Šiljuke, Fabrici cementa Lukavac, Domu zdravlja u Živinicama, ambulanti u Dubravama kod Živinica, te firmi Elin motors iz Živinica.

Trenutno, najveći broj zaraženih, njih 38, pripada novom klasteru u Živinicama.

Zbog naglog broja porasta zaraženih, Krizni štab Ministarstva zdravlja Tuzlanskog kantona pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije korona virusa u najmnogoljudnijem kantonu. Procedura je pokrenuta, nakon što je Grad Živinice, uputio dopis za proglašenje stanja epidemije.

Jučer je održan i sastanak predstavnika kantonalnih i Federalnog kriznog štaba. Navedeno je da, imajući u vidu trenutnu situaciju u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom kantonu i Tuzlanskom kantonu, bit će traženo proglašenje epidemije na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

„To jasno govori da smo došli u situaciju da je virus ponovo eskalirao, da broj oboljelih poprima epidemiološke razmjere. Nakon popuštanja mjera, vraćanja normalnim tokovima života, dešava se i ono što smo očekivali. Cijelo vrijeme smo govorili da prvi val nije završen i da virus još cirkulira“, kazala je Maida Mulić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Od 27. marta ove godine, kada je u kantonu zabilježen prvi slučaj, do danas je testirano ukupno 10.957 osoba. Ukupno je zabilježeno 158 pozitivnih slučajeva, dok su tri osobe preminule.

Na ulazima svih ustanova, institucija i ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu, još uvijek se nalaze obavještenja o dezinfekciji ruku, nošenju maski, poštivanju socijalne distance, ali i druge preporuke važne za zdravlje građana. Gledajući situaciju ovih dana u svim općinama kantona, preporuke i naredbe rijetko ko čita, a još manje se pridržava. Jedan od rijetkih izuzetaka su zdravstvene ustanove.

Iz civilne zaštite tvrde da se građani ne pridržavaju mjera koje su ostale obavezne, te da je sporno i otvaranje granica bez kontrolisanog protoka ljudi.

S druge strane, građani sve više tvrde da virus uopšte i ne postoji, te da nadležni „plaše narod“.(Al Jazeera,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *