Korona: Švedski model konačno ušutkao sve svoje protivnike

0
499

Švedska stopa novozaraženih od koronavirusa, koja je bila daleko iznad stopa skandinavskih susjeda koji su se odlučili na karantin, sada je u značajnom padu i manja je od Danske i Norveške prvi put od marta i početka pandemije, piše The Telegraph.

“Švedska je od jedne od zemalja s najviše zaraženih u Europi postala jedna od onih s najmanje zaraženih u Europi, dok su mnoge druge zemlje zabilježile prilično dramatičan porast”, rekao je Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog.

Prema brojevima dostavljenim Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Švedska je prošle sedmice u prosjeku registrirala 12 novih slučajeva na milion ljudi, u usporedbi s 18 u Danskoj i 14 u Norveškoj.

Broj umrlih trenutno je u prosjeku dva do tri dnevno, što je više od stotine umrlih dnevno, koliko je Švedska imala sredinom aprila.

Stockholm, središte švedske pandemije u aprilu i maju, zabilježio je prošle sedmice najmanji broj novih slučajeva od marta.

Danska je istovremeno zabilježila 179 novih slučajeva u petak, što je najveći dnevni broj nakon više od četiri mjeseca.

Štoviše, nasumičnim testiranjem 2500 ljudi protekle sedmice u Švedskoj nijedna osoba nije bolovala od COVID-19 u usporedbi s 0,9 posto takvih slučajeva krajem aprila i 0,3 posto krajem maja.

“To tumačimo kao da trenutno nema raširene infekcije među ljudima koji nemaju simptome”, rekla je zamjenica dr. Tegnella iz Švedske agenciji za javno zdravstvo Karin Tegmark Wisell.

Poboljšani uvjeti zasigurno su olakšanje zagovornicima švedske, manje restriktivne strategije u borbi protiv koronavirusa, koji su u maju bili primorani zauzeti odbrambeni stav jer su proživljavali period kada je Švedska imala najveću stopu smrtnosti po glavi stanovnika u svijetu.

Za razliku od Danske i Norveške, Švedska nikada nije uvela lockdown, ostavivši tako vrtiće, većinu škola, barove, restorane, trgovine i urede otvorenima tokom pandemije.

Švedska agencija za javno zdravstvo, koja postavlja strategiju borbe protiv virusa, ocijenila je da je bolje pouzdati se u dobrovoljne mjere socijalnog distanciranja i samoizolacije koje bi mogle biti na snazi duže vrijeme.

“Ono što sada vidimo jest da takva održiva politika rezultate daje sporije, ali ih daje”, rekao je dr. Tegnell.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here