Kontrola cijena u FBiH: Struka jedno, poslanici drugo!

Spomenutim izmjenama predviđena su bila i povećanja novčanih kazni za odgovorna lica u pravnim subjektima, kao i za fizička lica
Odobreno uvođenje strožijih mjera neposredne kontrole cijena u FBiH

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na jučerašnjoj je sjednici usvojio predložene izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se predviđa da se uređuju odnosi u kontroli cijena proizvoda i usluga na jedinstvenom tržištu Federacije BiH i utvrđuju prava i obaveze nadležnih organa Federacije, kantona, gradova i općina u vršenju kontrole cijena.

Naime, predloženim izmjenama pravno lice bi, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, trebalo platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna bila bi 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM.

Spomenutim izmjenama predviđena su bila i povećanja novčanih kazni za odgovorna lica u pravnim subjektima, kao i za fizička lica.

Na ovaj način nastojao se postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena, no upravo bi ovakav zakon mogao otvoriti povećanje mogućnosti koruptivnih radnji. 

Izmjene su bile predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene iz 2008. godine. Iako je struka bila protiv ovakvog prijedloga, zastupnici su izglasali suprotno. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *