Konstituisan novi saziv Općinskog vijeća Banovići, Lapčević predsjedavajući vijeća

0
199
Općinsko vijeće - Polaganje svečane zakletve (Foto: Banovići net)

Potpisivanjem certifikata Centralne izborne komisije o dodjeli mandata i davanjem svečane izjave o prihvatanju mandata, konstituisan je novi saziv Općinskog vijeća Banovića za period 2020-2024.

Novi saziv Općinskog vijeća čini 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije, 10 vijećnika Stranke demokratske akcije, dva vijećnika Socijaldemokrata BiH, jedna vijećnica SBB-a i jedan vijećnik iz reda nacionalnih manjina.

Većinu trenutno čini 13 vijećnika a formirali su vijećnici SDA, SDBiH i nacionalne manjine.

Formirano je i radno predsjedništvo kojim će predsjedavati Robert Lapčević (nacionalne manjine) i zamjenik Jasmin Mujić (SDBiH), nakon čega je Robert Lapčević pristupio Klubu SDA koji će u budućem radu imati 11 vijećnika.

Robert Lapčević, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići (Foto: Facebook)

-Zahvaljujem se vijećnicima što su me izabrali za Predsjedavajućeg Općinskog vijeća i mogu obećati da ću se potruditi da Općinsko vijeće radi u skladu sa zakonima i propisima koji regulišu ovu oblast te se nadam da ćemo svi zajedno biti kooperativni i slušati potrebe građane i opravdati povjerenje koje su nam dali – kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević.

Kako je navedeno, načelnik Bego Gutić očekuje konstruktivan rad Općinskog vijeća i da Općinsko vijeće i Općinski načelnik budu partneri u saradnji i procesima rješavanja pitanja od opšteg interesa za stanovnike općine Banovići.

Odmah nakon svečane sjednice, održana je i prva radna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je usvojena Odluka o privremenom finasiranju Općine Banovići za prva tri mjeseca.

-Nisam zagovornik odluka o privremenom finansiranju zato što te odluke uglavnom usporavaju rad općinskog organa i realizaciju ranije započetih i pokretanje novih projekata, zato je neophodno i potrebno što prije donijeti budžet, te ću kao predlagač već u januaru dostaviti prijedlog budžeta za 2021. godinu Općinskom vijeću na razmatranje – kazao je načelnik Gutić.

Na prvoj radnoj sjednici novog saziva Općinskog vijeća, kako je načelnik Gutić i obećao, stavljen je van snage dio Zaključka Općinskog vijeća kojim su 20919. godine premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Safet Softić proglašeni personama non grata.

– Dio zaključka je neustavan i nezakonit te smatram da je prethodni saziv Općinskog vijeća nanio veliku i nesagledivu štetu imidžu lokalne zajednice – naveo je načelnik Gutić i naglasio da Banovići ne smiju sebi dozvoliti slične odluke, jer je općini potrebna podrška institucija kao što je Vlada Federacije BiH, kako bi se nastavile aktivnosti na implementaciji strateških projekata, kao što je izgradnja termoelektrane i cementare u Banovićima. (rtvs)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here