Konstituiran Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju TK

Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju TK održao je danas konstituirajuću sjednicu.

Radi se o stručnom i savjetodavnom tijelu koje je ne tako davno, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkom radu, imenovala Vlada TK u sistemu naučnoistraživačke djelatnosti i tehnološkog razvoja. Čine ga osam predstavnika naučnih radnika i jedan predstavnik privrede.

Savjet će pratiti stanje i razvoj naučnoistraživačkog rada i tehnološkog razvoja u kantonu i predlagati mjere za unapređenje, davati preporuke s ciljem razvoja naučnoistraživačke infrastrukture i obuke nove generacije naučnika.

To savjetodavno tijelo predlagat će i mjere za afirmaciju i napredovanje naučnoistraživačkog kadra i rada, kao i način finansiranja naučnoistraživačkog rada.

– Očekivanja Vlade TK i resornog ministarstva u tom kontekstu su velika. Imenovanjem Savjeta, sistem naučnoistraživačke djelatnosti i rada izdižemo na viši nivo. Imat ćemo priliku i da implementiramo sve što je zakonom propisano kao nadležnosti Savjeta i kao nadležnosti Vlade TK i resornog ministarstva – izjavio je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Fuad Mešanović.

Predsjednik Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju Vedad Pašić kazao je da je osnovni cilj tog tijela da bude savjetodavno Vladi TK i Ministarstvu obrazovanja i nauke TK u svim aspektima koji se tiču razvoja nauke i tehnologije, kojima se, kako je naveo,

Savjet će predlagat i naučnoistraživačke projekte od interesa za kanton, kao i projekte za jačanje kapaciteta i poboljšanja uslova istraživanja i razvoja, te davati prethodno mišljenje na podzakonske propise, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

Članovi ovog Savjeta su još: Bahrija Umihanić, Jasmina Husanović, Dženeta Omerdić, Alma Dizdarević, Midhat Jašić, Nermin Sarajlić, Nijaz Tihić, te Senad Karić, predstavnik privrede, saopćeno je iz Odjela za informiranje TK.

Podijeli

3 0 komentara

  1. U ovakvom savjetu, akademici Šiljo i Bego sa nekom od Stankovićevih univerza, bili bi prave zvijezde.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *