Sattler razgovarao s predstavnicima SDP-a

Ovdje su u pitanju obilježja krivičnog djela, narušavanje ustavnog poretka i sada svi moraju da odrade svoj dio posla

0
492
Centrima moći konkretno iz SDP-a

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler bio je danas u Sarajevu domaćin sastanka delegaciji SDP-a BiH.

U obraćanju novinarima nakon sastanka, potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović je rekao da je delegacija njegove stranke na današnjem susretu iznijela vrlo jasan stav da je narušen ustavni poredak BiH.

Mijatović: Krenuti u akciju

Također je rečeno da su odluke NSRS od prije dva dana apsolutno antidejtonske i antiustavne, te da oni kao SDP BIH više neće čekati, već krenuti u akciju.

Kako je rekao, to podrazumijeva jednu akciju lobiranja kod članstva Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista.

– Danas smo tražili da se dijalog o svim ključnim pitanjima, a danas prevashodno o očiglednom narušavanju ustavnog poretka, vrati u institucije BiH. Apelovali smo i zaključili, kao i što smo do sada hiljadu puta u javnosti, da sve razgovore unutar BiH, koji se tiču države BiH, vratimo u institucije BiH, a ne po kafanama s nacionalnim liderima i da je jedan od razloga zašto smo danas u ustavnoj krizi je upravo to što su radili u prethodnom periodu – navodi Mijatović.

Na pitanje novinara kakav je bio odgovor Sattlera, Mijatović je rekao: “Svakako da je nama mnogo više stalo do naše države, nego njima i da sigurno nisu zabrinuti koliko smo mi.”

– Ono što se nadam je da će prenijeti našu poruku zvaničnicima u Briselu i da iz faze njihove zabrinutosti krenemo na djelovanje unutar BiH. Kolega Bećirović i ja smo ih molili da više nema dijaloga sa ljudima koji narušavaju ustavni poredak BiH, to nisu partneri ni njihovi, ni BiH – ističe Mijatović.

Na pitanje može li se očekivati skoro hapšenje lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Mijatović je jasan – to je pitanje za institucije BiH i Tužilaštvo BiH.

– Shodno zaključcima Predsjedništva SDP-a, pozivamo novog v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića da na formirani predmet krene raditi svoj posao – kazao je Mijatović. (Ag)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here