Koncert klavirskog dua „Balkanik“ u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli

U programu koncerta su djela Volfganga Amadeusa Mocartza, Vallerija Gavrilina i Morisa Ravela

U Međunarodnoj galeriji portreta (Centar za kulturu), 16. marta 2024. godine (subota), u 18.00 časova, biće održan koncert klavirskog dua BALKANIK – Jasna Đurović i Marija Gođevac u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Tuzli.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za klavir četvoroučno u Ce–duru, KV 521
Allegro
Andante
Allegretto

Valerij Gavrilin
Ciklus Skice za klavir četvororučno (izbor)
Satić
U snovima
Valcer

Moris Ravel
Moja majka guska za klavir četvororučno
Uspavana lepotica
Palčić
Carica pagoda
Lepotica i zver
Vilinski vrt

Ulaz slobodan.

Jasna Đurović je rođena u Banjaluci gdje je završila osnovno muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u klasi prof. Branke Kuzmanović, a srednju muzičku školu u Zemunu u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u klasi prof. Tanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (odsjek-klavir ) u klasi renomirane prof. Nevene Popović.

Bavi se klavirskom pedagogijom. Njeni učenici su dobitnici mnogobrojnih nagrada i priznanja kako u zemlji tako i u inostranstvu. Sarađuje sa mnogim pijanistima i klavirskim pedagozima iz zemlje i regiona. Idejni je nosilac i jedan od osnivača prvog pijanističkog takmičenja u BiH „Banjalučki bijenale“. Ostvarila je niz zapaženih nastupa kao solista i u klavirskom duu sa kolegama iz Beograda. Aktivno sarađuje sa pijanistkinjom i profesorkom klavira Marijom Gođevac sa kojom je osnovala pijanistički duo „Balkanik“. Trenutno je zaposlena kao profesor klavira i kamerne muzike u Umjetničkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci.

Marija Gođevac  je započela svoj muzički put sa pet godina u klasi prof. Miroslave Lili Petrović, a nosilac je brojnih specijalnih prvih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Specijalizirala je klavir na FMU u Beogradu u klasi prof. Ninoslava Živkovića. Nastupala je u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Holadniji, Italiji, Francuskoj i Rusiji. Aktivno učestvuje na međunarodnim projektima i fesitavalima kamerne muzike. Nosilac je prve nagrade Internacionalnog muzičkog takmičenja u Moskvi, gdje je nastupila u okviru kamernog sastava „BG – Piano“ duo sa kojim je održala uspješan koncert. Dobitnik je prve nagrade na „Danubius Talents“ sa kamernim „BG – Piano“ duom u Budimpešti. Zbog svog entuzijazma i velike ljubavi i rada sa djecom dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti klavirske pedagogije.

Usavršavala se kod eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Sergio Pertikaroli, Emil Gililov, Andras Shiff, Natalija Trull i Oleg Polianski. Sarađuje sa pijanistkinjom i profesicom klavira iz Banjaluke Jasnom Đurović sa kojom je osnovala pijanistički duo pod nazivom „Balkanik“. Zaposlena je kao korepetitor i profesor klavira u Muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u Beogradu, saopćeno je iz SKPD “Prosvjeta” Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *